Саркози отрече Кадафи да е финансирал предизборната му кампания през 2007 година

Президентът на Франция Никола Саркози нарече "смехотворни" съобщения, според които покойният вече либийски диктатор Муамар Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г., предаде Ройтерс. Новинарският сайт Mediapart вчера съобщи, че либийският режим е дал за кампанията на Саркози 50 милиона евро. Медията се позовава на документ, в който освен Саркози и Муамар Кадафи са
 споменати имената на Сейф ал Ислам, един от синовете на Кадафи, и на либийско-френския бизнесмен със съмнителна репутация Зияд Такиеддин, от когото френското правосъдие се интересуваше във
 връзка със скандална оръжейна сделка с Пакистан през 90-те години.

"Това е смехотворно", заяви Саркози в интервю за телевизионния канал ТФ-1. "Ако това е вярно, значи съм се отплатил с неблагодарност", допълни той, намеквайки за участието на Франция в падането на режима на Кадафи. Саркози се нахвърли срещу журналистката, която го попита във връзка със съобщението на Mediapart, и я обвини, че симпатизира на сина на Кадафи Сейф ал Ислам, който е държан от либийски милиции.

"Съжалявам, че се явявате говорителка на сина на Кадафи", реагира очевидно раздразнен Саркози на въпроса на журналистката. Ройтерс припомня, че през март 2011 г. в интервю за "Евронюз" Сейф ал Ислам съобщи, че Либия е финансирала кампанията на Саркози през 2007 г. и че разполага с банкови документи, с които може да го докаже. Той се обърна към френския президент с искане да върне парите. Тогава Елисейският дворец отрече твърдението.

До президентските избори във Франция остава малко повече от месец. Ново социологическо проучване показва за първи път, че Саркози може да получи на първия тур повече гласове от съперника си социалист Франсоа Оланд. Според анкетата на агенцията Ifob/Fiducial на първия тур на 22 април Саркози ще получи 28.5 на сто от гласовете, а Оланд - 27 на сто. Социалистическият кандидат обаче ще триумфира на балотажа на 22 май с 54-5 на сто срещу 45.5 на сто за Саркози, съобщава Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?