Саркози предложи центрове за бежанци в Северна Африка или в страни като Сърбия и България

Саркози предложи центрове за бежанци в Северна Африка или в страни като Сърбия и България

Бившият френски президент Никола Саркози предложи да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в "страни от периферията на Европа", т. е. в "държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България", съобщи БТА в неделя.

Това ще предотврати "драмата на прекосяването на Средиземно море", се аргументира Саркози на митинг на своята консервативна партия "Републиканците", основна опозиционна сила във Франция, в западния град Ла Бол.

Бившият френски президент, който се очаква да се бори отново за поста на изборите през 2017 г., предложи още "обща миграционна политика" на всички страни от Шенгенското пространство за свободно движение. Той обвини управляващата във Франция левица в бездействие по миграционния въпрос. "Сегашните власти преднамерено пренебрегнаха този въпрос. И ето го резултата", каза бившият френски президент.

Саркози призова да бъде правена разлика между бежанците и трудовите мигранти. Франция трябва да приеме политическите бежанци от Сирия, но тогава няма да има повече нито работа, нито жилища за трудовите мигранти, отбеляза той.

Още по темата
Още от Европа

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?