САЩ благодари за декларацията на парламента в подкрепа на US-бази

Вашингтон оценява много високо декларацията на Народното събрание, в подкрепа за предприетия от САЩ процес за разположението на американски военни сили в чужбина. Това заяви днес американският посланик Джеймс Пардю след среща с председателя на парламента Огнян Герджиков.

Декларацията бе приета в петък с внушително мнозинство от 200 гласа, "против" гласуваха само трима депутати от левицата. В документа се изразява принципната подкрепа на страната за предприетия от правителството на САЩ процес на преразглеждане на разположението на американски военни сили в чужбина и привеждането му в съответствие с новите реалности на сигурността, като част от укрепването и от цялостната трансформация и адаптация на НАТО.

"Това беше силен израз на позицията на България и ясен сигнал за подкрепа от наша страна", е отбелязал посланикът на САЩ, цитиран от БТА. Пардю благодарил за приетата декларация и уверил, че този знак ще помогне на България в бъдеще.

Огнян Герджиков е изразил задоволство от категоричната подкрепа за декларацията и уверил американския посланик, че Вашингтон може да разчита на бъдещо съдействие по този въпрос.

Според Герджиков осъществяването на идеята ще донесе икономическа полза за регионите, където ще бъдат разположени базите. Посланик Пардю е отбелязал, че не става въпрос за разполагането на огромни военни бази и постоянно разположение на войски, а за временни дейности за обучение, за разполагане на военни съоръжения, повечето от които в момента се намират в Холандия и Германия, както и за създаването на ръководен щаб за управление в Югоизточна Европа.

Посланикът е отбелязал, че по всяка вероятност през първите месеци на следващата година американски експерти ще продължат да проучват възможностите за разполагане на бази в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?