САЩ дават сигнали за уреждане на кризата със Северна Корея

САЩ са готови да предоставят енергийна помощ на Северна Корея, ако тя спре да разработва ядрени оръжия. Това заяви днес помощник-държавният секретар Джеймс Кели на пресконференция в Сеул, предаде АП.

Кели потвърди позицията на Вашингтон, че е готов да преговаря с Пхенян, който денонсира договора за неразпространение на ядрените оръжия и намекна, че може да Вашигтон дори може да приеме вдигане на мораториума върху опитите с ракети.

Кели, който пристигна в Сеул вчера, разговаря с новоизбрания президент на Южна Корея Но Му Хен, който посочи, че страната му иска да играе ключова роля в решаването на кризата, създадена от размразяването на ядрената програма на КНДР и излизането ѝ от договора за неразпространение на ядрените оръжия.

В края на миналата седмица бившият представител на САЩ в ООН Бил Ричардсън, който води тридневни разговори със севернокорийски дипломати, призова администрацията на президента Джордж Буш да започне преговори със Северна Корея и да сключи с нея пакт за ненападение, за да разсее ядреното напрежение с комунистическата държава.

Ричардсън, който е ключова фигура от администрацията на Бил Клинтън и настоящ губернатор на щата Ню Мексико, изрази мнението, че Вашингтон трябва да започне предварителни преговори чрез канали на ООН за организиране на среща на по-високо равнище. Той каза, че е информирал подробно държавния секретар Колин Пауъл за разговорите си с делегацията от Пхенян, като му е предоставил също дълъг доклад.

Ричардсън подчерта, че не е съгласен с изразеното от Държавния департамент мнение за липса на отзивчивост от Северна Корея да отговори на притесненията на САЩ и на света във връзка със своята ядрена програма. Той припомни, че Пхенян даде много ясен сигнал за готовност да преговаря.

"Според мен едни преговори за двустранен пакт за ненападение, който да гарантира, че САЩ нямат намерение да нападат Северна Корея, може да станат първа стъпка към решаване на кризата", каза Ричардсън.

Друга ключова фигура от времето на управлението на демократите- бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, обвини президента Джордж Буш в липса на добра преценка за политиката към страните, които Вашингтон смята за престъпни.

В интервю за германското списание Фокус г-жа Олбрайт управляващите се готвят за война с Ирак, без да държат сметка за обилните доказателства, че Северна Корея е по-голямата заплаха.

"Всички знаем, че Северна Корея се управлява от безскрупулен диктатор, притежава ядрен потенциал и милионна армия, а се готвим за война срещу Саддам Хюсеин, при положение че все още не знаем какво притежава той", посочва Мадлин Олбрайт.

В опити да се намери дипломатически път за прекратяване на кризата около Северна Корея Сеул и Япония предложиха миналата седмица пакет от предложения, които Вашигтон одобри по принцип. Русия също заяви, че ще използва влиянието си над Пхенян. Заместник министърът на външните работи на Руската федерация Александър Лосюков днес даде да се разбере, че в най-близко време в Северна Корея може да бъде изпратена руска делегация за обсъждане на проблеми, свързани с ядрената програма на тази страна

Руският министър на външните работи Сергей Иванов съобщи, че Москва действа съвместно със Република Корея, САЩ, Япония и Китай.

Кризата около севернокорейската ядрена програма избухна след като през октомври 2002 г. Пхенян даде да се разбере, че не прекратил опитите си за производство на оръжеен плутоний. Вашингтон оцени това като нарушаване на договора от 1994 г. за спиране на севернокорейските ядрени изследвания и спря доставките на мазут за КНДР. В края на декември Северна Корея предприе стъпки за пускане на реактора в Йонбьон и изгони инспекторите на МААЕ. На 10 януари Пхенян заяви, че излиза договора за неразпространение на ядрените оръжия, след което направи ред предизвикателни и заплашителни заявления по отношения на САЩ.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?