САЩ и Полша подписаха договора за противоракетния щит

САЩ и Полша подписаха договора за противоракетния щит

САЩ и Полша подписаха в сряда договора за разполагане на елементи от американската противоракетна система (ПРО) в централноевропейската страна, съобщиха световните информационни агенции. На официална церемония във Варшава държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс сложи подписа си под споразумението. До него се стигна след 18 месеца преговори.

Договорът предизвика гневната реакция на Москва, която предупреди, че базата може да стане цел на нейните ядрени ракети. Вашингтон обяви, че системата има за цел да защити САЩ и по-голямата част от Европа от евентуален удар от Иран.

От полска страна споразумението за ПРО бе подписано от външния министър Радек Сикорски. Предстои ратификация от полския парламент. Премиерът Доналд Туск коментира, че преговорите за системата са били "трудни, но приятелски". По думите му противоракетният щит трябва да направи САЩ и Полша по-сигурни държави.

Райс заяви, че подписването на споразумението е изключителен момент, който ще помогне на НАТО, Полша и САЩ да посрещнат заплахите на ХХІ век. По време на речта си в президентския дворец във Варшава, американският държавен секретар постави ударението върху това, че системата е защитна и няма за цел да заплашва други държави.

ББС коментира, че докато Вашингтон вижда в системата на брега на Балтийско море защита от ракети с голям обсег, Варшава усеща опасността по-близо до своите граници. По време на преговорите за ПРО, полското правителство поиска в замяна доставка на ракетни системи "Пейтриът" с малък обсег на действие. Европейската държава поиска и ясни гаранции, че американската армия ще притече на помощ в случай на нападение срещу цели в Полша.

Тези искания забавиха подписването на споразумението за ПРО, но конфликтът в Грузия подейства като катализатор на сделката. И САЩ, и Полша твърдят, че противоракетната система няма за цел Русия.

Въпреки това реакциите бяха повече от гневни. Заместник-ръководителят на руския Генерален щаб Анатолий Ноговицин заяви, че създаването на американската противоракетна база в Полша "няма да остане безнаказано".

"За съжаление точно в момента, когато се намираме в трудна ситуация, американската страна допълнително утежни отношенията между САЩ и Русия", коментира Ноговицин. Според Москва, създаването на новата ракетна база ще размести стратегическия военен баланс в Европа и обяви намерението си да пренасочи ядрените си установки към Полша.

Полският президент Лех Качински изтъкна, че ПРО е защитна система и не представлява заплаха. "Който има добри намерения към нас и към Запада, не бива да се страхува", заяви той в сряда. Преди конфликта в Грузия, значителна част от полското общество се обявяваше срещу разполагането на противоракетната система. Последните проучвания след избухването на конфликта показаха, че 65 процента от поляците вече са за нейното построяване.

Ракетите-прихващачи приличат на обикновени ракети с автоматични бойни глави, изстрелват се от силози, но не са заредени с експлозиви. След като бъде изстреляна ракетата трябва да прихване своята цел и да я унищожи при сблъсък. Скоростта, с която се движи ракетата е 24 000 км/ч. Това прави задачата по-трудна от тази с един куршум да се уцели куршум.

САЩ похарчи над 100 милиарда долара през последните 2 десетилетия, за да създаде своята система за защита от балистични ракети. Някои критици на ПРО смятат, че въпреки похарчените пари, Пентагонът все още няма никакви доказателства, че система може да работи в реални условия.

През миналия месец Вашингтон подписа споразумение с Чехия за разполагане на радара, който ще обслужва ракетната система. ПРО трябва да започне да функционира през 2012 година.

Още от Свят

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?