САЩ и Великобритания изтеглят 16 хиляди военни от Ирак до края на годината

САЩ и Великобритания изтеглят 16 хиляди военни от Ирак до края на годината

САЩ ще изтеглят 12 хиляди военнослужещи от Ирак до края на септември, съобщи в неделя Франс прес, като се позова на говорителя на иракското правителство Али ал Дабаг.

Това означава, че САЩ ускоряват изтеглянето на своя контингент, което трябва да приключи до края на 2011 г. Ал Дабаг говори на съвместна пресконференция в Багдад с говорителя на американските сили в Ирак генерал-майор Дейвид Пъркинс, допълва агенцията. Според генерал Пъркинс САЩ ще изтеглят 2 от 14-те бойни бригади, разположени в Ирак.

В комюнике на американското военно командване се съобщава, че тези две бойни бригади няма да бъдат подменени, отбелязва Ройтерс. Така силите на САЩ в Ирак - в момента около 140 000 души, ще бъдат намалени с близо 12 000. Една бойна бригада от американската армия наброява по принцип 4000-5000 военнослужещи, пояснява агенцията.

През юли тази година от Ирак ще бъдат изтеглени и около 4000 британски войници, както предвижда споразумение между Багдад и Лондон, напомни Али ал Дабаг, цитиран от Франс прес. С изтеглянето им Лондон прекратява участието си в международната военна коалиция в Ирак, посочва АП.

Президентът на САЩ Барак Обама вече обяви намеренията си до края на август 2010 г. всички американски бойни части да бъдат изтеглени от Ирак, а до края на 2011 г. да се завърнат в базите и помощните подразделения. Иракските власти приветстваха изявлението на Обама, но подчертаха, че "още известно време" Багдад ще има нужда от помощта на Вашингтон, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят