САЩ и Великобритания знаели за контрабандата на иракски петрол

Най-мащабната контрабандна операция, проведена под прикритието на програмата "Петрол срещу храни" е била осъществена със знанието на САЩ и Великобритания.

Това пише в четвъртък британският в. "Файненшъл таймс", който е провел разследване съвместно с италианския в. "Соле 24 оре".

Става дума за нелегална сделка, при която Йордания е придобила най-малко 7 милиона барела иракски петрол, плащайки не по- малко от 150 млн. долара. Обкръжението на Саддам Хюсеин се е облагодетелствало с около 50 млн. долара.

"Макар че финансовите бенефициенти са били Ирак и Йордания, остава фактът, че американското правителство е участвало в мащабна конспирация, която е в нарушение на санкциите и е обогатила кликата на Саддам", казва бивш служител на ООН. Сега мнозина в САЩ обвиняват други страни, че са извършвали точно такива дейности, което е доста смешно, допълва той пред в. "Файненшъл таймс".

През февруари 2003 г., когато американските медии първи публикуваха материали за извършена контрабанда, с която са свързани предимно Саддам и негови приближени, мисията на САЩ в ООН заклейми действията като "неморални".

Двата вестника обаче твърдят, че имат доказателства, че мисиите на САЩ и Великобритания в ООН са били информирани за контрабандата, когато тя е била извършвана, и че са информирали за това правителствата си.

"Файненшъл таймс" твърди, че с всички манипулации по петрола се е занимавала малкоизвестната йорданска компания Millennium, която е действала с подкрепата на правителството на страната, но не е имала разрешение от ООН. През 2003 г. Millennium е застраховала няколко танкера и пристъпила към активно товарене на петрол в иракското пристанище Хор ал Амайа, което също не е било оторизирано от ООН за извършване на такива дейности.

Операцията е била твърде голяма, за да мине незабелязано.

Още през февруари 2003 г. за появата на неизвестни танкери в Хор ал Амайа са сигнализирали компании, които са имали разрешение от ООН за търговия с иракски петрол и които трябвало да плащат глоби заради забавяне на своите товари, тъй като танкерите на Millennium получавали нефт от същия терминал, от който и те.

Засегнатите са информирали Майкъл Телингс, един от двамата инспектори на ООН, отговарящи тогава за реализацията на програмата "Петрол срещу храни".

Телингс е съобщил за случващото се на посланиците на САЩ и Великобритания в ООН, представяйки детайлна информация за нарушаването на санкциите на ООН, като посочил имената на забелязаните танкери.

Той очаквал, че напускайки Ирак, танкерите ще бъдат задържани от Многонационалната военноморската оперативна група по изпълнение режима на санкциите срещу Ирак, действаща под ръководството на САЩ.

"Три дни по-късно аз попитах (представителите на САЩ и Великобритания) какво се е случило с моята информация. Те казаха, че са я предали в своите столици и самите те са озадачени, че не са последвали никакви действия", спомня си Телингс.

Същевременно, информация за нарушение на санкциите в оперативната група е предала и холандската компания Saybolt, наета от ООН да следи за товаренето на петрол в Ирак.

Авторите на статията пишат, че на 17 февруари 2003 г. представители на Saybolt са пратили съобщение по имейла до командването на оперативната група, в който специално се назовава танкера Аргосий, който е бил товарен на терминала. Същия ден оттам получили потвърждение, че сведението е прието.

На 21 февруари 2003 г., когато съобщенията за контрабандата за пръв път се появяват в американската преса, Джеф Алдерсън, говорителят на американския военноморски офис в Бахрейн, координиращ действията на оперативната група по санкциите, е цитиран да казва, че не е имал "никаква информация" за това.

Неговият наследник Джеф Бреслау, потвърди пред в. "Соле 24 оре" и "Файненшъл таймс": "Нямаме никакви сведения, че сме били предупредени" за контрабандата.

Millennium, която е организирала операцията, е притежание на Халед Шахин, йордански магнат, президент на Shaheen Investment & Business (SBIG). Шахив владее компанията с двамата си братя.

Millennium обаче явно е действала с одобрението на йорданското правителство. В документи, предоставени на корабни компании, Millennium фигурира като фирма за търговия със сурови материали и петрол за и от името на министерството на енергетиката и минералните ресурси.

Миналата седмица Пол Волкър, ръководителят на назначената от ООН независима разследваща комисия за злоупотреби с програмата "Петрол срещу храни", потвърди, че Вашингтон е допуснал Йордания да наруши санкциите на ООН, признавайки нейните национални интереси.

Търговци на петрол са съобщили неофициално, че САЩ са позволили танкери с иракски петрол да пристигнат в Йордания, за да може тя да разполага със стратегически петролни запаси преди войната в Ирак.

От натоварените барели обаче само една част е отишла в Йордания. Голяма част е продадена на Middle East Oil Refinery в Египет, Йемен, Малайзия и Китай.

Представителят на САЩ в ООН Ричард Гренел заяви, че не възнамерява да коментира цялата тази история, докато не приключи окончателно разследването на злоупотребите, извършени под шапката на "Петрол срещу храни". .

Споделяне

Още от Свят