САЩ: Изправени сме пред партизанска война в Ирак, сменяме тактиката

Съединените щати признаха за първи път, че са изправени пред класическа партизанска война в Ирак, докато пехотинците открито показват признаци на раздразнение. Новият командващ американските части в Ирак генерал Джон Абизаид каза, че привърженици на Саддам Хюсеин, включително членове на бившите служби за сигурност и разузнаването, както и на Републиканската гвардия се организират в регионални групи.

Той заяви, че конфликтът е със слаба интензивност, но че неговите части ще трябва да променят тактиката си за да се справят с проблема, предаде Би Би Си. Генерал Абизаид направи коментара в американско телевизионно предаване, посветено на загубата на илюзии от страна на американските войници по повод тяхната мисия.

Представители на Трета пехотна дивизия, на която тази седмица беше съобщено, че ще остане в Ирак за неопределено време, казаха, че нямат представа защо са още в Ирак, където американските войници биват убивани всеки ден.

Изказването на генерал Абизайд е в противоречие с твърдението на министъра на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд от 30 юни, че не може да става дума за партизанска война, или за някаква организирана съпротива в Ирак.

Междувременно американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че Съединените щати разговарят с други страни и с генералния секретар на ООН Кофи Анан по въпроса дали е необходима нова резолюция на ООН, за да бъдат привлечени и други държави да участват в операциите по поддържане на мира в Ирак. По време на съвместна пресконференция във Вашингтон с германския външен министър Йошка Фишер Пауъл подчерта, че засега се водят само предварителни разговори по въпроса.

Вашингтон не се е обръщал към Берлин с каквото и да било конкретно искане за участие на Германия в процеса на следвоенната стабилизация на Ирак, заяви Пауъл.

От своя страна Фишер напомни, че в приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция 1483 достатъчно ясно е казано, че отговорността за поддържането на сигурността в Ирак пада върху страните, влизащи в коалицията на участниците във военните операции, в резултат на които беше свален режимът на Саддам Хюсеин. Ние не сме част от тази коалиция, изтъкна германският външен министър.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?