САЩ няма да закачат Саддам Хюсеин, ако отиде в изгнание

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд каза пред телевизия Ей Би Си, че ако Саддам Хюсеин и приближените му се съгласят да се оттеглят от властта и да отидат в изгнание, той лично би препоръчал те и семействата им да не бъдат съдебно преследвани.

"Според мен това би било справедливо уреждане, с което ще се избегне война", каза Ръмсфелд в отговор на въпрос дали Съединените щати подкрепят стремежа на някои арабски страни да убедят Саддам Хюсеин доброволно да се оттегли от властта.

Миналата седмица усилено се заговори за план на Турция и съседни на Ирак арабски държави за заминаване в изгнание на Саддам Хюсеин срещу гаранцията, че той няма да бъде обект на американско или международно съдебно преследване.

В писмото до американския президент Джордж Буш турският премиер Абдуллах Гюл се обяснява подробно турската инициатива за организиране на срещата в Турция на 23 януари на Турция, Сирия, Иран, Египет, Йордания и Саудитска Арабия, посветена на иракската криза.

Според списание Тайм Саудитска Арабия пък имала план за сваляне на Саддам от неговите генерали. В петък германският канцлер Шрьодер съобщи, че много би се зарадвал да види иракският лидер изгнание.

Египетския посланик в Турция Фатхи ал-Джазли каза миналата седмица, че срещата цели намиране на мирен изход от иракската криза и трябва да подчертае негативното въздействие на удар срещу Ирак. Участниците в срещата трябва да призоват Ирак да вземе определени мерки, без да уточнява какви, за да приложи резолюциите на ООН с надеждата, че това ще разубеди САЩ да прибегнат до сила.

Докладът за Ирак, който оръжейните инспектори на ООН трябва да представят на 27 януари, бележи "началото на последната фаза", обяви днес съветничката на президента Джордж Буш по националната сигурност Кондълиза Райс, цитирана от АФП.

"Времето, в което Ирак трябва да се подчини на решенията на Съвета за сигурност, изтича", каза Райс по телевизия Ен Би Си.

Тя обаче подчерта, че 27 януари не е краен срок за действия срещу Ирак. Съединените щати ще трябва да обяснят позицията си в следващите седмици, продължи Кондълиза Райс. Иракският президент Саддам Хюсеин се опитва да внесе разделение в Съвета за сигурност и да измами инспекторите. От самото начало на инспекциите Багдад се опитва да не им сътрудничи и да ги мами, каза тя. Според САЩ иракският режим не изпълнява резолюция 1441 за разоръжаване на Ирак.

Споделяне

Още от Свят