САЩ обмислят налагане на забранена за полети зона над Сирия

Съединените щати продължават да обсъждат със своите партньори евентуалното налагане на зона, забранена за полети, над Сирия, съобщи говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, цитирана от Франс прес.

 

"Както каза много пъти (държавният секретар Хилари Клинтън), ние разглеждаме всички възможни варианти да се опитаме да сложим край на насилието" в Сирия, отбеляза Нюланд.

 

В същото време тя подчерта, че е взето каквото и да било решение по този сложен проект, който изисква мандат от ООН.

 

Представител на правителството на САЩ говори публично за такъв вариант за първи път от лятото. Налагането на зона, забранена за полети, както и създаването на буферни зони - мерки, за които призовава сирийската опозиция - бяха споменати от международната общност през август, преди да изчезнат от обществения дебат.

 

Представител на френското правителство увери в края на септември, че страната му работи по предложението за налагане на зона, забранена за полети, над Сирия заедно с Турция,

 

Съединените щати и Великобритания. В същото време той призна, че осъществяването на тази идея ще е много трудно от политическа гледна точка, при условие че е необходима зелена светлина от Съвета за сигурност на ООН, където Русия и Китай наложиха вето на всички проекти за резолюция, предвиждащи санкции срещу режима в Дамаск.

Споделяне

Още от Свят