САЩ обявиха извънредно положение в 11 щата заради снега

Над 6000 полета са отменени, над 70 000 души са без ток, а щетите може да достигнат 1 млрд. долара

САЩ обявиха извънредно положение в 11 щата заради снега

В 11 щата по източното крайбрежие на САЩ е обявено извънредно положение заради силния снеговалеж, съобщиха местните власти.

По първоначални прогнози се очакваше във Вашингтон снежната покривка да достигне 60 см, сега обаче не се изключва в американската столица до събота вечерта да навали повече от 90 см сняг.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Боусър призова хората да се приберат от улиците и да изчакат докато снежната виелица премине, като подчерта, че приближава "историческа буря".

В някои райони на щатите Ню Йорк и Ню Джърси властите се опасяват от наводнения.

Към момента над 70 000 души са останали без електричество заради силния снеговалеж.

Без ток са населени места основно в щатите Северна и Южна Каролина, Кентъки и Западна Вирджиния.

Снежната буря предизвика и множество катастрофи и километрични задръствания по пътищата. Такива инциденти има предимно в щатите Вирджиния, Северна Каролина, Кентъки, Тенеси и Арканзас. При произшествията са загинали 10 души.

Бурята, която бе наречена "Джонас", се очаква да се разрази днес и утре основно в щатите по източното крайбрежие. Извънредно положение заради лошото време въведоха губернаторите на щатите Вашингтон, Мериленд, Пенсилвания, Джорджия и Кентъки, както и кметът на Вашингтон.

Обилните снеговалежи и силните ветрове може "да създадат животозастрашаващи условия" в централната част на атлантическото крайбрежие, предупреди метеорологичната служба на САЩ.

Над 6000 полета, включително през следващото денонощие, бяха отменени в САЩ заради силните снеговалежи по атлантическото крайбрежие на страната. Напълно са прекратени въздушните връзки в градовете Филаделфия, Вашингтон и Ню Йорк. Очаква се те да бъдат възстановени в неделя сутринта.

Представители на Националната метеорологична служба на САЩ публикуваха оценки, според които щетите от обилния снеговалеж, може да достигнат 1 милиард долара.

Споделяне

Още от Свят