САЩ подкрепят енергийните права на Кипър в неговата икономическа зона

САЩ подкрепят енергийните права на Кипър в неговата икономическа зона

САЩ подкрепят правото на Република Кипър да извършва сондажи за нефт и газ в изключителната икономическа зона на островната държава и призовават за въздържане от действия, които биха могли да доведат до ескалация на напрежението в района.

Това заявява за гръцкото издание "Прото тема" представител на Държавния департамент в отговор на въпрос, породен от изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес на Кипър и компаниите, които си сътрудничат с Република Кипър за изследвания и сондажи в кипърската икономическа зона.

Преди три дни турският президент Реджеп Ердоган предупреди световните енергийни компании да не подписват споразумение с Република Кипър за проучвания за газ и петрол в Средиземно море, след като е била пропусната "голяма възможност" за споразумение, което да обедини разделения остров.

Миналата седмица на конференция в Швейцария под егидата на ООН двете страни в кипърския конфликт - кипърските гърци в лицето на Република Кипър и турците на острова в лицето на непризнатата Севернокипърска турска република, не можаха да постигнат разбирателство и в крайна сметка разговорите между тях бяха прекратени.

Ние признаваме правото на Република Кипър да развива енергийните си ресурси в своята изключителна икономическа зона и смятаме, че петролните и газови ресурси на острова, както и всички други ресурси, трябва да се разпределят справедливо между двете етнически общности в рамките на едно цялостно и всеобхватно решение на кипърския проблем, казва говорителят на Държавния департамент.

Изданието "Прото тема" посочва, че американската администрация е обезпокоена сериозно от нарастването на напрежението в района заради Турция и че въпросът за енергийните ресурси на острова е бил обсъждан по време на срещите на държавния секретар Рекс Тилърсън с политическото ръководство на страната по време на посещението му в Анкара миналата неделя.

Според гръцката публикация ситуацията в икономическата зона на Кипър се окачествява като взривоопасна заради заплахите на Турция.

Представител на кипърското правителство заяви, че газовата платформа West Capella е пристигнала в района и предстои да започне сондажи.

Във връзка с това същият представител посочи, че две фрегати на френския военноморски флот от състава на мироопазващите сили край Ливан се намират на пристанището в Ларнака и ще отплават към района на сондажите, където като чувствително се определя и присъствието на американския военноморски флот.

До момента Туция не е обезпокоила газовата платформа West Capella, макар че все още е рано да се прецени по какъв начин ще реагира турският президент, който чрез своя зет следи ситуацията и е постоянно информиран за развоя на събитията, пише още гръцкото издание "Прото тема".

Споделяне

Още от Свят