САЩ поискаха от Полша да арестува режисьора Роман Полански

САЩ официално поискаха от Полша да арестува световно известния кинорежисьор Роман Полански, посетил страната за участие в състоялото се във вторник откриване на постоянна експозиция на Музея за история на полските евреи, предаде Франс прес. Агенцията цитира съобщение на всекидневника "Газета виборча", който се позовава на източници в министерството на правосъдието.

Говорителят на полската главна прокуратура Матеуш Мартинюк съобщи днес, че съответните документи по искането са постъпили в прокуратурата. "Ние започнахме да работим по този въпрос. Предприемаме определени стъпки, за чиито подробности засега не можем да съобщим", каза той, като обеща повече информация по въпроса в най-близко време.

81-годишният Полански има полско и френско гражданство. Той се издирва от американската полиция от 1977 г. чрез Интерпол за сексуална връзка с малолетна.

Искането на американското правосъдие, изпратено до полския главен прокурор, е Полански да бъде задържан, докато тече процедурата по екстрадирането му. Засега обаче то е било отхвърлено, защото не е оформено по критериите, съответстващи на международните споразумения: то не е преведено на полски, пише полският вестник, цитирайки отговорен служител в министерството.

По аналогично искане през 2010 г. към полския главен прокурор бе решено, че съгласно полското законодателство това не може да стане, защото е изтекъл срокът на давност за вмененото на Полански престъпление.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?