САЩ потопиха японска шхуна, отнесена от миналогодишното цунами

След неколкочасов обстрел бреговата охрана на САЩ успя да потопи японската риболовна шхуна "Рьоун", отнесена от цунамито на 11 март м. г. и дрейфувала край бреговете на американския континент, предадоха осведомителните агенции.

Шхуната бе пресрещната от кораби на бреговата охрана на 290 километра от град Ситка в Аляска и "направена буквално на решето с автоматични оръдия", за да не застрашава корабоплаването в района. Капитаните на плавателни съдове и самолети в зоната бяха предупредени.

"Рьоун" с водоизместимост 150 тона стана известен като "кораба призрак", след като цунамито го отнесе от кея в град Хатинохе в северната част на главния японски остров Хоншу. Собственикът не възрази шхуната да бъде унищожена, тъй като се предвиждало да бъде бракувана.

През март 2011 г. огромните вълни отнесоха в Тихия океан над 1,5 милиона тона боклук от бреговете на Япония. В момента той бавно плава към крайбрежието на САЩ и се очаква основната маса да стигне там през 2013 г. или дори по-късно. Движението му се следи от космоса, а Вашингтон и Токио водят консултации как да постъпят с отломките, застрашаващи корабоплаването и околната среда.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?