САЩ предотвратили заговор на Ал Каида за взривяване на самолет

Съединените щати са предотвратили терористичен заговор на Ал Каида за взривяване на самолет около годишнината от убийството на лидера на терористичната мрежа Осама бин Ладен от американски командоси на 2 май миналата година в Пакистан, съобщиха световните агенции, като се позоваха на представители на американските власти за борба с тероризма.

Заговорът, дело на йеменския клон на Ал Каида, е бил осуетен много преди да се превърне в реална заплаха за граждани на САЩ или за съюзници на страната. Самолети на авиокомпании никога не са били изложени на опасност от плана.

Заговорът на Ал Каида на Арабския полуостров е предвиждал при атаките да бъде използван подобрен вид бомба, предназначена за носене под бельото.

Йеменският клон на терористичната мрежа направи неуспешен опит за подобно нападение навръх Коледа през 2009 г. Тогава нигерийският атентатор Умар Фарук Абдулмуталаб не успя да взриви бомбата, която носеше под дрехите си, в самолет, изпълняващ полет от Амстердам до Детройт. Този път Ал Каида разработила подобрена система за детониране.

Амбициозният план на терористите е бил провален от ЦРУ. Бомбата била иззета, още преди натовареният с мисията атентатор самоубиец, който бил базиран в Йемен, да си набележи мишена и да си купи самолетен билет.

Според представители на правителството на САЩ, пожелали да запазят анонимност, терористите планирали да взривят пътнически самолет, изпълняващ редовен полет до страната.

ФБР проучва в момента дали новата бомба може да бъде пропусната при проверките на летищата и да бъде внесена на борда на самолет. За момента обаче няма планове за промяна на процедурите за сигурност на аерогарите в Съединените щати.

Операцията по неутрализирането на заговора била осъществена през последните седмици, въпреки че Белият дом и министерството на вътрешната сигурност на САЩ успокояваха обществото, че не знаят Ал Каида да планира атаки срещу страната около годишнината от убийството на Бин Ладен.

Президентът Барак Обама научил за заговора миналия месец и бил уверен, че американци не са били изложени на опасност. Той благодари на всички представители на разузнаването и властите за борба с тероризма, участвали в операцията за "изключителните умения и всеотдайност, които техните огромни отговорности изискват".

Агенция Асошиейтед прес е научила за осуетения заговор още миналата седмица, но се е съгласила да изпълни молбата на Белия дом и на ЦРУ да не съобщава новината веднага, тъй като тайната операция все още е била в ход.

Неутрализирането на плана на Ал Каида е победа за разузнаването на САЩ, но и напомня за амбициите на терористичната мрежа, въпреки гибелта на Осама бин Ладен и други нейни лидери, отбелязва АП. Ал Каида се възползва от нестабилността в Йемен и местният ѝ клон набра сила и установи контрол над части от страната.

Споделяне

Още от Свят