САЩ преразглеждат мерките за сигурност на въздушния транспорт

САЩ преразглеждат мерките за сигурност на въздушния транспорт
Американският президент Барак Обама нареди мерките за сигурност във въздушния транспорт да бъдат преразгледани след инцидента на презокеански полет, при който нигериец се опита да задейства взривно устройство. Говорител на Белия дом заяви, че списъкът с предполагаеми терористи ще бъде проверен.

"Очевидно трябва да преразгледаме техниките си за проверка на въздушния транспорт. Президентът поиска Министерството на вътрешната сигурност да отговори откровено на логичния въпрос: Как човек, пренасящ опасни експлозиви, е успял да се качи на самолета в Амстердам?", заяви говорителят на Белия дом.

В същото време нигерийските власти съобщиха, че нигериецът Умар Фарук Абдулмуталиб, който се опита да взриви самолет по линията Амстердам-Детройт, е учел в чужбина и се е прибрал в родината си на 24 декември нелегално, като същия ден е отпътувал от Лагос за Амстердам, откъдето се качил на самолет за Детройт.

Той е бил в списък за наблюдение на британските служби за сигурност, след като му била отказана учебна виза, съобщи британският вътрешен министър Алън Джонсън в понеделник.

Абдулмуталиб получил диплома за инженерство и финанси от лондонския Юнивърсити колидж и впоследствие кандидатствал за британска виза, за да учи в друго учебно заведение. Било му отказано, тъй като властите заподозрели, че учебното заведение не съществува, след което включили името му в списъка. Той имал право да преминава транзитно през Великобритания, но не и да влиза на нейна територия.

  Британските власти проучват въпроса дали 23-годишният Абдулмуталиб е бил радикализиран във Великобритания. Според Джонсън той по-скоро не е действал сам. Британското следствие издирва евентуалните му съучастници.

Междувременно експерти коментират пред агенция Ройтерс, че затегнатите мерки по летищата може да доведат до намаляване на пътниците и да ударят авиоиндустрията, която едва започна да се възстановява след период на сериозни загуби.

Сред мерките, които Министерството на вътрешната сигурност оповести, са проверки с полицейски кучета, проверки за съмнително поведение, както и други.

Затягането на сигурността няма да се ограничи само по американските летища, но и по време на полетите, като на пътниците може да бъде разпореждано да не стават от местата си и да не държат нищо в ръцете си по време на последния час от пътуването.

Забавянето на полети заради въвеждането на новите мерки едва ли ще окаже влияние при международните полети, чиито пътници прекарват маса часове в транзитните зали, но може да има негативен ефект за планираните по-кратки полети, като такива с бизнес цел.

Експерти смятат, че авиокомпаниите трябва да следят как ще повлияят мерките при бизнес-пасажерите, които заплащат по-високи такси и пътуват по-често от останалите. Ако им се налага да чакат по 4 часа, те може да се откажат от пътуването или да наемат частен самолет.

Предотвратеният опит за атентат и последвалите го затегнати мерки за сигурност идват в момент, когато големите американски авиокомпании се радват на възстановено търсене от страна на бизнес-пасажери, които плащат пълна такса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят