САЩ призоваха хуманитарните агенции да останат в Ирак

Американският държавен секретар Колин Пауъл призова международните хуманитарни агенции да не се изтеглят от Ирак, като заяви, че тяхната работа е необходима и изтеглянето им би означавало победа за терористите.

"Надяваме се, че неправителствените организации и Червеният кръст и ООН ще направят обмислена преценка на сигурността и се надявам, че ще намерят за необходимо да останат," каза Пауъл, цитиран от Би Би Си.

Той направи това изявление след поредната серия от нападения, при които бяха убити над 40 души в столицата Багдад.

Една от самоубийствените атаки бе насочена срещу сградата на Червения кръст. Негови представители заявиха, че преразглеждат мисията си в Ирак.

Пауъл призова агенциите да работят в тясно сътрудничество с американските власти и каза, че САЩ ще продължат възстановяването на страната.

По-рано президентът Буш заяви, че насилието само показва отчаянието на нападателите от напредъка към свободен и стабилен Ирак.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че преразглежда дейността си в Ирак след атаките, при които загинаха 12 негови служители.

Според кореспондента на Би Би Си в Багдад призивът на Колин Пауъл може и да не повлияе на решенията на Червения кръст, тъй като зададената от Вашингтон линия, че агенциите трябва да останат в Ирак, може да компрометира тяхната неутралност. Освен това, за разлика от представителите на коалицията и военните, служителите от тези агенции не могат си осигурят интензивна защита от нападения.

Освен Червения кръст, в понеделник бяха атакувани три полицейски участъка в Багдад, с което 27 октомври стана най-кървавият ден в столицата от падането на режима на Саддам Хюсеин през април т.г. Над 200 души бяха ранени при експлозиите.

Критиците на политиката на президента Буш, сред които кандидатите за президентска номинация на Демократическата партия, заявиха, че новата вълна на насилие в Ирак още веднъж потвърждава техните твърдения за липсата на ясен план за следвоенен Ирак.

Самоубийствената бомбена атака от понеделник срещу Червения кръст е първата от подобен род в 140 - годишната история на организацията, известна със своя неутралитет.

Много неправителствени агенции намалиха работата си в Ирак след атаките срещу сградата на ООН в Багдад през август, когато 23 души загинаха, сред тях и пратеникът на ООН за страната.

Перспективата ключови хуманитарни организации да намалят дейностите си в Ирак може да засили чувството сред американците, че останалата част от света не е достатъчно ангажирана и не споделя бремето на възстановяването в страната.

Бомбените атаки в понеделник се случиха за по-малко от два часа. Бомбата, избухнала пред Червения кръст, е била поставен в линейка, която се взривила при влизането през портала.

Иракската полиция успя да предотврати атаката срещу четвърти полицейски участък.

Според източници от разузнаването, цитирани от Би Би Си, в атентатите най-вероятно е замесена терористичната групировка Ал Каида.

И британците смятат, че е имало чужда намеса в атентатите в Багдад

Великобритания подкрепи твърденията на американците за все повече доказателства за чужда намеса в Ирак, предаде Би Би Си.

Главният британски представител в назначената от американците администрация Джеръми Грийнсток заяви, че участието на самоубийци в нападенията срещу полицейски участъци в Багдад и сградата на Международния червен кръст са тактика, характерна за чужди елементи и не е в стила на иракските сили, лоялни на сваления президент Садам Хюсеин. Джеръми Грийнсток заяви, че от разговорите му с много местни представители на властта в Ирак става ясно, че хората са все по-недоволни от растящата чужда намеса в партизанската война и убийството на много иракчани.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?