САЩ разкритикуваха Русия и Китай за трафик на хора, възможни са санкции

Съединените щати разкритикуваха Русия и Китай, че не полагат достатъчно усилия в борбата с трафика на хора, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Годишният доклад на Държавния департамент по въпроса открива пътя за налагане на санкции на тези две световни сили.

Правозащитници приветстваха американските критики, които обаче пораждат риск от по-нататъшно влошаване на и без това обтегнатите отношения на Вашингтон с Москва и Пекин.

Русия, Китай, Северна Корея, Сирия и още 17 страни попадат в третата най-нископоставена група според класификацията на Държавния департамент на САЩ, която обхваща общо 188 държави.

Президентът Барак Обама разполага с 90 дни, за да реши дали да наложи санкции на тези страни. Обама може да блокира различни видове помощ и да оттегли подкрепата на Съединените щати за кредити, отпускани от Световната банка и Международния валутен

фонд.

Узбекистан бе понижен от втора в трета категория заради въведен от властите принудителен труд при събиране на годишната реколта от памук.

Още 25 държави са заплашени от подобна съдба. Сред тях са Афганистан, Тайланд, Малайзия, Малдивите, Чад и Барбадос. 27 милиона души по света са превърнати в роби според доклада.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?