САЩ се оттеглят от споразумението с Турция за допускане на войски в Северен Ирак в случай на война

Американският президент Джордж Буш е против въвеждането на турски войски в Северен Ирак при евентуална война. Буш се опасявал, че в такъв случай има голяма вероятност от сблъсъци на турските войници не само с въоръжените кюрдски отряди, но и с американските части, които вече са разположени в Северен Ирак, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на вестник Миллиет.

Според вестника, именно това послание е донесъл вчера в Анкара президентският съветник по иракския въпрос Залмай Халилзад. По време на разговорите си в турското външно министерство Халилзад е изтъкнал, че промяната в американската позиция се дължи на отказа на турският парламент да одобри проектозакона за разполагане на американски войници в Турция.

Досега Белият дом поддържаше плана на Анкара да въведе турски военни части на територията на Северен Ирак на дълбочина до 20 километра. След като проектозаконът беше отхвърлен от парламента, САЩ смятат това споразумение за недействително, заявил Халилзад, според вестник Миллиет.

Администрацията във Вашингтон е оттеглила предложението си да предостави на Анкара 15 милиарда долара в замяна на военно сътрудничество, предаде АП.

Американското военно командване имаше желание да използва територията на Турция, съюзник от НАТО, за да може при евентуална война срещу Ирак да открие северен фронт и да напредне към родния град на Саддам Хюсеин, Тикрит.

Двете държави договориха пакет помощи и заеми, целящи да съживят отслабналата турска икономика, но в началото на месеца турският парламент отхвърли проектозакон за разполагането на 62 000 американски войници на турска територия. Вчера новият премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че до една седмица ново гласуване в парламента не се очаква.

По БТА

Споделяне

Още от Свят