САЩ се защитиха за мъченията на заподозрени в тероризъм

САЩ се защитиха за мъченията на заподозрени в тероризъм

Съединените щати защитиха начина, по който са третирали заподозрените, задържани по време на войната срещу тероризма, казвайки пред комисията на ООН, че те считат използването на мъчение за погрешно, предаде ББС в петък.

Американският помощник държавен секретар по човешките права Бари Лоуънкрон каза пред Комисията срещу мъчения в Женева, че законът в Съединените щати забранява подобни действия.

Висши американски служители дават показания пред комисията за първи път след атаките от 11 септември 2001 г.

Групи за защита на човешките права обвиняват Щатите в нарушение на Конвенцията на ООН срещу мъченията.

Те твърдят, че американците позволяват мъчения и нечовешко отношение към чужди заподозрени в центрове си за наказание навсякъде по света, включително Афганистан, Ирак и Гуантанамо в Куба.

“Непростими действия”

В началото на своето изказване Лоуънкрон подчерта, че американското правителство отхвърля използването на мъчения.

 “Позицията на моето правителство е ясна. Американският наказателен закон и задълженията по споразумението забраняват мъченията. Мъченията са грешка”, каза той.

Лоуълкроун заяви, че нарушенията, извършени от американските войници в иракския затвор Абу Граиб са били “непростими и неоправдани”. В същото време той посочи, че над 250 души са били подведени под отговорност за инцидента.

Съветникът на държавния департамент по правни въпроси Джон Белинджър каза пред комисията, че Съединените щати ще отговорят на въпросите, но той настоя членовете “да не вярват на всяко твърдение”.

 “Когато правим грешки, ние предприемаме адекватни мерки. Нашата система е проектирана да действа така”, заяви той.

Американският заместник помощник секретар по отбраната Чарлс Стимсън каза, че 120 политически затворници са умрели в Ирак и Афганистан, от които 29 може би са били малтретирани.

Той каза, че подозрителните случаи са разследвани и “са взети подходящите мерки”.

Кореспондентът на ББС в областта на отбраната и сигурността Роб Уотсън  казва, че членовете на делегацията – почти 30, показва решимостта на администрацията на Буш да се бори срещу множеството твърдения за начина на третиране на заподозрените в тероризъм. Той заяви още, че това също прилича на признание за вредите, нанесени върху позицията на Щатите на световната сцена.

Имена и числа

Комисията има 59 въпроса към Съединените щати, 53, от които са свързани с войната срещу тероризма.

Служителите ще бъдат помолени да предоставят списък с всички тайни затвори, националната принадлежност и номерата на тези, които са били задържани, и причините за тяхното наказание.

Комисията ще иска и подробности за политическите затворници, отвеждани в страни от третия свят, като част от процедура, известна като необичайно предаване престъпници. Други питания са свързани с предприетите от САЩ мерки в началото на скандала за Абу Граиб, за да се увери ООН, че подобни злоупотреби няма да се случат отново.

Комисията може да искат да знае, ако е имало независимо разследване относно възможността служители на висши постове да са разрешили мъченията.

Представители на организации за защита на човешките права казват, че изслушванията имат голяма значение.

 “Този случай е толкова забележителен, защото това е първият път, когато Съединените щати са отговорни за досието им с мъчения, свързани с някои от практиките, приложени в действие след 11 септември”, каза Дженифър Даскал от Хюман Райтс Уоч.

Десет правни експерти ще разпитват американския екип до понеделник и ще публикуват своите препоръки по-късно.

Съединените щати са задължени от Конвенцията на ООН да изпълнят препоръките, въпреки че не съществува механизъм за принуда.

Но изобличаващият доклад на комисията определено ще задълбочи трудностите, които американската администрация изпитва, за да защити своя подход към заподозрените в тероризъм, съобщава кореспондентът на ББС.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?