САЩ ще помагат на Ашхабад да диверсифицира енергийните си доставки

САЩ са готови да помогнат на Туркменистан да диверсифицира доставките на своите енергийни носители на световните пазари, съобщи държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, цитирана от туркменската телевизия и RusEnergy.

По време на разговорите на Клинтън с туркменския президент Гурбангули Бедримухамедов във вторник в Ню Йорк Вашингтон е изразил готовност да оказва сътрудничество на най-високо ниво по енергийните въпроси.

Бедримухамедов е подчертал, че като страна, притежаваща огромни енергийни ресурси, Туркменистан иска да диверсифицира доставките си на световните пазари чрез създаване на многовариантна тръбопроводна инфраструктура. Президентът отбелязал, че държавата му е готова да си сътрудничи с американски компании в сферата на добива и преработката на нефт от Каспийския шелф.

Ашхабад смята да предложи на ООН създаването на работна група под егидата на международната организация за разработването на общ международно-правен документ, който да гарантира сигурността на енергийните доставки на световните пазари.

В момента Туркменистан може да продава природния си газ в северно и южно направление – съответно на Русия и Иран, а през декември се очаква да бъде пуснат в експлоатация и магистралния газопровод до Китай, който ще отвори туркменския пазар и в източна посока.

От страна на Ашхабад също така неведнъж е заявявано, че ще се присъедини към реализацията на европейския газопровод “Набуко“, който ще доставя суровина от Каспийския регион да Европа, заобикаляйки Русия.

Споделяне

Още от Бизнес