САЩ ще преговарят за новите бази след президентските избори там

Изборът на България като една от новите страни - домакини на американски войски вероятно няма да стане с едно централно решение от американска страна. По-скоро ще се стигне до крайно споразумение на базата на поетапни учения и натрупана практика, смята военният експерт Велизар Шаламанов от сдружение "Джордж Маршал".

Шаламанов прогнозира, че по-конкретни предложения и договоренсти ще има едва след 20 януари 2005 г., след изборите в САЩ, когато ще се конкретизира местоположението на войските и периода на разполагане, което вече ще позволи и реализирането на инфраструктурни проекти.

В понеделник президентът Джордж Буш обяви, че през следващото десетилетие между 60 и 70 хиляди американски военнослужещи ще се изтеглят от Европа и Азия, като по-голямата част от тях ще се завърнат у дома. Той очерта новата стратегия на позициониране на американските войски по света, като целта е да се създадат гъвкави и мобилни подразделения, които да могат да реагират новите предизвикателства в борбата с тероризма. Очаква се САЩ да изтеглят по-голямата част от контингента си в Германия, разположен там по времето на Студената война, както и над 12 000 войници от Южна Корея.

Буш направи изявлението си в предизборен етап, което означава, че тази предислокация е сериозен момент за американската политика и има ускоряване на процеса, коментира Велизар Шаламанов пред Mediapool.

Процесът обхваща следващите 10-15 години, което означава, че не може да се говори за твърда структура, а по-скоро за мобилна мрежа от междинни бази, обучения, по-бързо прегрупиране, постоянна ротация, разясни още бившият зам.министър на отбраната.

След зададената политическа рамка предстои двустранен процес на договаряне, в който голяма роля ще изиграят предложенията на страните-домакини на войските, добави той. САЩ ще подберат най-добрите пристанища и бази в близост до кризисните райони. В този смисъл България е в изгодна позиция, тъй като се намира в центъра на мрежа от кризисни райони, смята експертът.

Ясно е, че Америка желае присъствие на Черно море, а най-реално американски бази да се дислоцират именно в България като се има предвид, че останалите черноморски страни са обвързани с Русия по един или друг начин - Азарбейджан, Грузия, Армения, посочи Шаламнов.

Бургас - най-адекватното пристанище за американски военни

Според Шаламанов, най-добият вариант за мрежа от бази в България са Ново село като база за обучение; Безмер като летище и Бургас като пристанище. Важно е пристанището да е свързано чрез железопътна линия с другите бази, да е голямо и да има възможност да бъде добре охранявано.

Това в голяма степен важи за Бургаското пристанище. Сарафово обаче е гражданско летище с голямо икономическо значение за района и не е много адекватно на нуждите на една военна база, обясни Шаламанов.

По думите му, България има интерес от повече бази на своя територия, защото това означава развитие на повече информационни и комуникационни системи, иновации и инвестиции. Според него процесът по същество е започнат, тъй като вече има обучение в Ново село.

Велизар Шаламанов смята, че в предложенията и преговорите трябва да участват и българският бизнес и местната власт, които имат пряк интерес от изграждането на тази нова инфраструктура.

България е сред най-вероятните страни, избрани от САЩ за военните ѝ бази

Изявлението на Буш е една от най - дискутираните теми в европейската и световната преса.

Полският в. "Газета Виборча" посочва, че най-много войници ще бъдат изтеглени от Германия, което ще предизвика загуба на хиляди работни места. В същото време вестникът цитира германската телевизия АРД, че "това решение е признание за сигурността и стабилността на Германия".

"Отдавна се говори, че американските войници могат да попаднат в Полша или на Балканите, между другото, в Турция и в България. От изказването на военния министър Доналд Ръмсфелд излиза, че много по-вероятен е вторият вариант. ", пише вестникът.

"Газета Виборча" цитира Ръмсфелд, че прехвърлянето на американските войски няма да бъде към района на Прибалтика, за да не се дразни Русия, а по-скоро в южна посока.

Вестникът констатира, че планът на президента Буш е част от предизборната му кампания и, че той е разкритикувал остро противника си Джон Кери за това, че иска да изтегли войските от Ирак.

Унгарският "Непсабадшаг" също споменава България по повод преместването на американските бази.

Вестникът отбелязва, че военните летища на България и Румъния изглеждат по-удобни за операции в Близкия изток, отколкото базите в Узбекистан или Таджикистан и могат да предоставят по-добри условия. Още повече, че "новите съюзници ще бъдат по-гъвкави, ако Вашингтон поиска от тях помощ". Плюс това те не са "толкова опърничави и имат желание да помагат".

"Непсабадшаг" също отбелязва, че "новината за завръщането у дома на 100 хиляди семейства на военни звучи добре" в предизборната кампания на президента Буш.

Руските вестници се съмняват, че американските войски наистина ще се завърнат у дома. "Труд" пише, че "Русия ще бъде заобиколена от американски бази", а "Московский комсомолец" отбелязва: "Американците придвижват базите си все по-близо до нашите граници".

"Руското министерство на отбраната обаче не е напълно съгласно", отбелязва вестникът, като цитира руския военен министър Сергей Иванов, който е изразил загриженост от "помощта, която САЩ оказват на Грузия".

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?