САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИД

САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИД

САЩ и редица страни от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" се канят да поддържат военно присъствие в Ирак и след като джихадистите бъдат победени. Това заяви във вторник високопоставен американски военен, предаде Франс прес.

Генерал-лейтенант Стивън Таунсънд, командващ силите на коалицията, изтъкна, че иракското правителство гледа положително на тази възможност.

"Също като (Багдад) нашето правителство има интерес от това, както и редица правителства на коалицията", съобщили, че проявяват интерес към тази перспектива, обясни генералът и уточни, че дискусиите по въпроса са навлезли във финалната си фаза.

Таунсънд очаква "присъствие на коалицията тук (в Багдад) след поражението на ИД", но в по-ограничен размер от сегашния петхиляден американски контингент в Ирак.

През 2011 г., когато президент бе Барак Обама, Вашингтон приключи с изтеглянето на американските войски, останали в Ирак след инвазията в тази страна през 2003 г. Впоследствие обаче местните сили за сигурност бързо отслабнаха, докато премиер бе Нури ал Малики. Междувременно ИД, настанила се вече от двете страни на сирийско-иракската граница, увеличи своята мощ, а иракската армия се оказа безсилна да възпре нейната експанзия.

"Може всички да погледнем назад във времето, когато в края на 2011 г. САЩ и силите на коалицията напуснаха за последно Ирак, и да видим какво се случи през последвалите три години", предупреди генерал Таунсънд. "Мисля, че не искаме подобно нещо да се повтаря отново", добави той.

Споделяне

Още от Свят