САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИД

САЩ смятат да останат в Ирак и след поражението на ИД

САЩ и редица страни от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" се канят да поддържат военно присъствие в Ирак и след като джихадистите бъдат победени. Това заяви във вторник високопоставен американски военен, предаде Франс прес.

Генерал-лейтенант Стивън Таунсънд, командващ силите на коалицията, изтъкна, че иракското правителство гледа положително на тази възможност.

"Също като (Багдад) нашето правителство има интерес от това, както и редица правителства на коалицията", съобщили, че проявяват интерес към тази перспектива, обясни генералът и уточни, че дискусиите по въпроса са навлезли във финалната си фаза.

Таунсънд очаква "присъствие на коалицията тук (в Багдад) след поражението на ИД", но в по-ограничен размер от сегашния петхиляден американски контингент в Ирак.

През 2011 г., когато президент бе Барак Обама, Вашингтон приключи с изтеглянето на американските войски, останали в Ирак след инвазията в тази страна през 2003 г. Впоследствие обаче местните сили за сигурност бързо отслабнаха, докато премиер бе Нури ал Малики. Междувременно ИД, настанила се вече от двете страни на сирийско-иракската граница, увеличи своята мощ, а иракската армия се оказа безсилна да възпре нейната експанзия.

"Може всички да погледнем назад във времето, когато в края на 2011 г. САЩ и силите на коалицията напуснаха за последно Ирак, и да видим какво се случи през последвалите три години", предупреди генерал Таунсънд. "Мисля, че не искаме подобно нещо да се повтаря отново", добави той.

Споделяне
Още от Свят

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?