САЩ спират достъпа на чужденци, идващи от Китай

САЩ спират достъпа на чужденци, идващи от Китай

САЩ обявиха извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус и обявиха, че няма да допускат влизането на своя територия на чуждестранни граждани, посетили Китай през последните две седмици. Гражданите на САЩ, които се връщат от провинция Хубей, която стана огнище на епидемията, ще бъдат под принудителна карантина за 14 дни, съобщава ББС. Същата мярка е наложена от Австралия и Сингапур.

"Рискът от заразяване за американците остава нисък. Ние работим, за да задържим ниския риск", коментира американският министър на здравеопазването Алекс Азар. Броят на потвърдените случаи в САЩ са седем, а 191 души са били под наблюдение

Китайските власти съобщават за близо 12 000 случая на новия вирус. Има над 100 случая извън Китай, които са засечени в 22 страни. Смъртните случаи са 259 и всичките са в Китай, като 249 от тях са в провинция Хубей.

В четвъртък Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална извънредна ситуация заради новия вирус. Мярката се предприема, за да бъдат подпогнати държави със слабо развити здравни системи, които няма да могат да контролират епидемията.

В събота Австралия обяви, че ще отказва влизане в страната за всички, които идват от Китай и не са нейни граждани. Австралийските граждани ще бъдат под карантина за две седмици, каза премиерът Скот Морисън.

Очаква се Великобритания, Южна Корея, Сингапур и Нова Зеландия да наложат подобни мерки. В петък Великобритания потвърди първите си два случая на коронавируса.

Университетът в Хонконг публикува проучване, което предполага, че действителният брой случаи на заразяване е много по-висок, отколкото официалните данни предполагат. Въз основа на математическите модели на епидемията, експертите там твърдят, че над 75 000 души са били заразени само в китайския град Ухан.

Говорителят на Световната здравна организаьция Крис Линдмайер предупреди, че затварянето на границите може да ускори разпространението на вируса, защото ще увеличи броя на нелегално пристигащите.

"Както знаем от други сценарии, било то Ебола или други случаи, когато хората искат да пътуват, те ще го правят. И ако официалните пътища не са отворени, те ще намерят друг начин", каза той.

Той каза, че най-добрият начин за проследяване на вируса е на официалните гранични пунктове.

Русия съобщи, че двама китайски граждани са поставени под карантина, защото е установено, че пренасят заразата.

Положението в останалите държави

Германия потвърди седмия си случай на заразен с коронавируса. Това е мъж от компания, регистрирана в Бавария. Петима други работници в същата компания са дали положителни резултати при тестовете.

Италия обяви шестмесечно извънредно положение, след като двама китайски туристи в Рим бяха диагностицирани с коронавирус. Тайланд потвърди първия си случай на предаване от човек на човек.

Монголия спря всички пристигащи от Китай до 2 март. Освен това забрани на своите граждани да пътуват до страната. Около 250 френски граждани бяха евакуирани от Ухан. Израел спря всичките си самолетни връзки с Китай.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?