САЩ въведоха допълнителни икономически санкции срещу Иран

САЩ въведоха допълнителни икономически санкции срещу Иран

Съединените щати въведоха нови санкции срещу Иран в отговор на иранските ракетни удари по бази в Ирак, в които е имало американски военнослужещи, съобщиха на съвместна пресконференция в петък министърът на финансите Стивън Мнучин и държавният секретар Майк Помпейо.

Санкциите са насочени срещу осем високопоставени представители на режима в Техеран, които са работили за постигане на иранските цели за дестабилизация. Санкционирани са и големи стоманопроизводители, производители на алуминий, мед и желязо в Иран.

Сред санкционираните 17 производители и компании, има и мрежа от три юридически лица, базирани в Китай и на Сейшелските острови, и един кораб, използван при покупката, продажбата и трансфера на ирански метали. Сред санкционираните са и компании, участващи в доставката на компоненти на ирански производители на метали.

Съгласно указа на президента Доналд Тръмп за санкциите срещу Иран се позволява и въвеждането на санкции срещу лица, които владеят, експлоатират, водят търговия или оказват помощ на сектори от иранската икономика, включително промишлеността, строителството, текстилната промишленост и минното дело, каза Мнучин.

В резултат на тези действия, ние ще отрежем милиарди долари подкрепа за иранския режим, каза още министърът. Той обаче добави, че дерогация ще бъде направена за всеки, който помогне за разследването на катастрофата на украинския самолет край Техеран в сряда, при която загинаха 176 човека.

Санкциите срещу икономиката на Иран ще продължат дотогава, "докато режимът не спре да финансира световния тероризъм и се ангажира, че никога няма да има ядрени оръжия", каза още Мнучин.

Намерението за въвеждането на санкциите бе обявено от президента Тръмп преди два дни, когато той даде да се разбере, че няма да предприема по-нататъшни военни действия срещу Иран.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят