САЩ, Великобритания и Испания внесоха в ООН ултиматум към Ирак

Вашингтон, Лондон и Мадрид внесоха днес в Съвета за сигурност на ООН ревизиран вариант на проекторезолюцията си за Ирак. В документа 17 март е определен като краен срок за разоръжаването на Ирак.

Новата проекторезолюция бе разпространена от британския външен министър Джак Стро в края на изказването му в Съвета за сигурност след изслушването на оръжейните инспектори за напредъка на мисията им в Ирак.

Текстът формално е подкрепена от САЩ и Испания и ще бъде поставен на гласуване съвсем скоро.

Целта на удължаването на срока за започването на военни действия срещу Ирак е вносителите на проекторезолюцията да получат подкрепа за нея от колебаещите се страни в 15-членния Съвет за сигурност, посочва Ройтерс. За приемането на резолюцията са необходими девет гласа и никоя страна да не наложи вето.

В проекторезолюцията се казва, че Ирак има срок до 17 май да "покаже пълно, безусловно, незабавно и активно" сътрудничество с инспекторите.

България, единствена сред другите непостоянните членове на Съвета за сигурност, заяви по време на заседанието, че подкрепя приемането на втора резолюция за Ирак.

Постоянният представител в ООН Стефан Тафров каза, че само с една нова резолюция ще се поддържа натиска върху Саддам Хюсеин.

Ангола, Мексико, Пакистан, Камерун, Гвинея и Чили, които също са непостоянни членове на Съвета за сигурност, за сега не са изразили твърда подкрепа или отхвърляне на новата проекторезолюция за Ирак.

Съветът за сигурност остана дълбоко разделен по иракската криза и след изслушването на оръжейните инспектори Ханс Бликс и Мохамед ел Брадей.

САЩ, Великобритания и Испания призоваха Съвета да поеме своите отговорности и да гласува в следващите дни нова резолюция, която да позволи разоръжаване на Ирак.

Външните министри на Русия, Франция и Китай, които се изказаха преди официалното внасяне на ултиматума към Ирак, заявиха, че нищо не налага гласуване на нова резолюция, особено сега, когато инспекторите отчитат съществен напредък. Към тази позиция се присъедини Германия и Сирия.

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен заплаши, че страната му няма да позволи прокарването на резолюция, която да позволи "автоматична употреба на сила."

Инспекторите докладват напредък в разоръжаването на Ирак

Ръководителят на ЮТМОВИК Ханс Бликс изтъкна в доклада си, че през последната седмица е постигнат първото съществено разоръжаване на Ирак с унищожаването на ракетите Ал Самуд 2. Главният оръжеен инспектор посочи, че Саддам Хюсеин е ускорил сътрудничеството, но все пак остават множество неизяснени въпроси.

Ханс бликс поиска за изясняването и проверяването на всички неясни въпроси още няколко месеца. Той опроверга някои от твърденията за Колин Пауъл за притежаване от Ирак мобилни инсталации за производства на оръжия. Бликс заяви, че инспекторите не са открили забранена подземна инсталация за производство на химическо или бактериологично оръжие.

Генералният директор на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ Мохамед ел Барадеи посочи в своя доклад, че не са открити данни, че Ирак е възстановил ядрената си програма. Визирайки Великобритания и САЩ той отхвърли като недостоверни документите, предоставени от разузнавателните служби на "някои страни", че Ирак се опитвал да се снабди с уран от Нигер.

Ръководителят на МААЕ нанесе удар и на американското разузнаване като отхвърли и данните, че Ирак се опитвал да създаде инсталация за обогатяване на уран.

Позицията на инспекторите за продължаване на проверките беше отхвърлена от държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който заяви, че всъщност трябва да се отговори на един въпрос - дали Ирак взел решение да се съобрази с решенията на ООН за разоръжаване. Не чух от д-р Бликс и д-р Ел Барадей, че Ирак изпълнява активно и изцяло резолюция 1441 на Съвета за сигурност, посочи Пауъл. Той повтори оценката на САЩ, че Саддам не изпълнява резолюциите на ООН и не сътрудничи доброволно и активно, както се предвижда в решенията на Световната организация. Ясно е, че минималният напредък, който има е резултат единствено от военния натиск.

Съветът за сигурност остава разделен

Срещу ултиматумът на САЩ, Великобритания и Испания излязоха Русия и Франция, които защитиха и конкретизираха меморандума си за разширяване не инспекциите.

Франция поиска инспекторите да представят конкретна програма за разоръжаване на Ирак и график за нейното прилагане. Френският министър на външните работи предложи, ако се стигне до гласуване на нова резолюция за Ирак това да направят държавните и правителствени ръководители.

"Ако този избор трябва да бъде направен съзнателно, в сърцето на международната демокрация, държавните и правителствените ръководители би трябвало да се съберат тук, в Ню Йорк, в Съвета за сигурност пред своите народи и света", каза Дьо Вилпен.

Руският външен министър Игор Иванов акцентира в изказването си на постигнатия напредък в разоръжаването на Ирак благодарение на дейността на инспекторите.

"За първи път от много години в Ирак се осъществява процес на реално разоръжаване и се ликвидира оръжие, забранено с резолюции на Съвета за сигурност. Игор Иванов призна, че за успешната работа на международната общност в Ирак е допринесъл "оказваният от всички страни натиск върху Багдад, включително и чрез засилено военно присъствие".

Китай отхвърли необходимостта от нова резолюция на Съвета за сигурност. Външният министър Тан Цзясюан обаче не каза, че ще блокира инициативата за приемане на втора резолюция за Ирак, отбелязват агенциите.

"Нужна ни е твърдост и решителност, и което е по-важно, търпение и мъдрост. Пътят към мира още не е извървян докрай", каза Тан Цзяссюан.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?