САЩ започнаха да намаляват военния си контингент в Ирак

САЩ започнаха да намаляват военния си контингент в Ирак

Въоръжените сили на САЩ започнаха да намаляват числеността на своя контингент в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на иракското правителство.

Той отбеляза, че това е станало, след като Ирак обяви победа над групировката "Ислямска държава".

 

"Координацията продължава, за да бъде запазена (американската) помощ за иракските сили в съответствие с техните изисквания", допълни цитираният иракски правителствен говорител.

Миналата година иракските правителствени сили, подпомагани от оглавяваната от Съединените щати коалиция, си върнаха всички територии в страната, превзети от джихадистите през 2014 и 2015 г., припомня Ройтерс.

През юли, в разгара на битката за Мосул, втория по големина град в Ирак, САЩ имаха над 5500 военни в страната. Това бяха около половината от силите на коалицията в Ирак.

Говорител на коалицията, оглавявана от Съединените щати, отказа да потвърди или да отрече съобщението, че е започнало намаляване на числеността на американския контингент.

 

"Възнамеряваме да публикуваме официално съобщение, когато (изтеглим нашите) сили", каза полковник Райън Дилън.

Той отбеляза, че продължаването на "присъствието на коалицията ще зависи от условия" и ще бъде "пропорционално на необходимостта и в координация с иракското правителство".

Споделяне

Още от Свят