Саудитска Арабия ще отговори на атаката срещу петролните й съоръжения

САЩ обявиха, че ще изпратят войски в страната

Адел Ал-Джубейр

Саудитска Арабия ще отговори с необходимите мерки на нападенията от преди седмица срещу нейни големи петролни съоръжения.

Това обяви външният министър на кралството Адел Ал-Джубейр, цитиран от БНР.

Рияд и Вашингтон обвиняват Иран за атаките с ракети и дронове, които доведоха до спад на износа на петрол и покачване на цените му на световните пазари.

Джубейр допълни, че нападенията, които засегнаха 5% от световното производство на петрол, са извършени от север. Саудитското разследване на случая продължава.

Външният министър предупреди, че ако някое от разследванията докаже, че нападението миналата седмица е извършено от иранска територия, кралството ще приеме това като акт на война.

Техеран отрича да е замесен в нападенията, за които отговорност поеха бунтовниците хуси в Йемен.

В същото време обаче САЩ обявиха, че заради нападенията ще изпратят свои войски в Саудитска Арабия. Американският министър на отбраната Марк Еспър изтъкна, че разполагането е с "отбранителен характер" и точният брой на войските все още не е определен.

Според Асошиейтед прес президентът Доналд Тръмп е решил засега да не бъде нанасян военен удар срещу Иран.

От своя страна, Техеран обяви, че ще преследва и унищожи "всеки агресор, който нанесе дори ограничен удар срещу страната". Властите в Техеран заявиха, че страната е готова да защити морските си граници и ще отвърне със съкрушителна реакция на всяка агресия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят