Саудитска Арабия сложи край на дипломатическата си криза с Германия

Хайко Маас

Саудитска Арабия отново ще изпрати свой посланик в Берлин, слагайки край на десет месеца дипломатическа криза с Германия, предизвикана от коментар на германски министър за политиката ѝ в Ливан, предадоха Франс прес и ДПА.

През ноември м.г. Саудитска Арабия отзова посланика си в Германия, след като тогавашният германски външен министър Зигмар Габриел разкритикува, по думите му, намесата на Рияд във вътрешните дела на Ливан и определи саудитската външна политика в региона като авантюризъм. Габриел намекна също, че подалият оставка ливански премиер Саад Харири е държан против волята си в Рияд.

"Отношенията ни през последните месеци бяха белязани от недоразумения, които са в ярък контраст с нашите силни и стратегически връзки и ние искрено съжаляваме за това", заяви германският външен министър Хайко Маас на среща в кулоарите на Общото събрание на ООН със саудитския си колега Адел ал Джубейр.

"Трябваше да сме по-ясни в комуникацията си. Саудитска Арабия играе важна роля да мира и стабилността в региона и в света", добави той.

Саудитският външен министър от своя страна подчерта "водещата роля на двете страни в международната сигурност и икономика" и покани Маас да посети Саудитска Арабия при първа възможност.

Според германски официални лица саудитският посланик ще бъде акредитиран в близките седмици. Очаква се скоро да стане факт и акредитацията на новия германски посланик в Рияд, която се бави от седмици.

Споделяне

Още от Свят