Саудитският крал заминава за Русия с петрол, инвестиции и Сирия като теми в програмата

Кралят на Саудитска Арабия

Лидерите на Саудитска Арабия и Русия, двете най-големи износителки на петрол в света, се очаква в четвъртък да обсъдят сътрудничеството в областта на нефтодобива и различията по въпросите за Иран и Сирия. Това ще стане в рамките на първата визита в Москва на управляващ саудитски монарх.

По време на посещението на крал Салман е възможно да бъде подписан комплекс от споразумения за инвестиции, включително по проект за втечнен газ и нефтохимически заводи, и най-вероятно ще бъдат финализирани намеренията за създаване на фонд в размер на 1 милиард долара за инвестиции в енергийни проекти.

Визитата, която включва разговори в Кремъл с руския президент Владимир Путин, е резултат от стремителното задълбочаване в отношенията между Русия и Саудитска Арабия, продиктувано от обща необходимост да се възпре спадът в глобален мащаб на цените на нефта.

Двете страни съдействаха за сключване на споразумението между ОПЕК и други световни производители за поетапно намаляване до края на март 2018 г. на добива на нефт, но същевременно в гражданската война в Сирия всяка от тях подкрепя различни враждуващи лагери.

Рияд поддържа бунтовниците, воюващи срещу силите на президента Башар Асад, докато руските военни и иранските милиции са на страната на Асад. При това положение се оказва, че Москва е в един лагер с най-големия конкурент на Саудитска Арабия - Иран, за чието регионално влияние в саудитската столица има опасения, че се разраства.

"Саудитците искат помощ по линия на Иран, а Русия - търговия и инвестиции", заяви Марк Н. Кац, експерт по руско-близкоизточните отношения от Университета "Джордж Мейсън". "В саудитските представи тези неща са свързани, но руснаците определено ще опитат да ги отделят едно от друго."

По шосетата от летището към центъра на Москва бяха поставени билбордове с приветствия към крал Салман на арабски и руски.

През май на посещение беше неговият син принц Мохамед бин Салман, точно преди да бъде издигнат за престолонаследник, а през 2015 г. суверенните фондове на двете страни сключиха споразумение за инвестиции в размер на 10 млрд. долара.

Ще има и делови форум, който ще включва речи на ключови министри от двете държави, на ръководителите на държавните им петролни гиганти "Сауди Арамко" и "Газпром", както и презентация на саудитската програма за реформи "Визия 2030", чиято цел е да сложи край на зависимостта на кралството от петрола.

Москва разглежда визитата като свидетелство, че продължаващата вече две години намеса в Сирия започва да се отплаща, както и като признание за нарастващото си влияние в Близкия изток.

"Само допреди 12 месеца Рияд беше доста критично настроен към руската намеса в Сирия и (двустранните) отношения изглеждаха по-замразени от когато и да било", каза Крис Уифър, старши партньор в компанията за консултантски услуги в политическата и икономическата сфера "Макро-адвайзъри".

Най-вероятно обсъжданията за Сирия ще се съсредоточат върху начина, по който тя ще изглежда след разгрома на "Ислямска държава", бъдещето на Асад, какво може да се постигне на мирните преговори между подкрепяните от Саудитска Арабия опозиционни дейци и Дамаск, както и създаването на нови зони за деескалация. Възможно е и кралят да поиска гаранции, че Иран няма да има постоянна роля в Сирия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва се надява посещението на монарха да вдъхне нов живот на двустранните отношения, притежаващи по неговите думи огромен потенциал, както и че е заинтересована да поддържа диалога с Рияд "за Близкия изток и в частност за Сирия".

Всякакви обсъждания за пазара на петрол и ефикасността на стъпките за повишаване на цените ще бъдат следени много внимателно. Спадът в цените на нефта през последните три години напрегна до краен предел бюджетите на двете нефтопроизводителки, което прави по-вероятно продължаването и след март 2018 г. на срока на споразумението за общи действия за намаляване на добива.

Миналия месец Москва заяви, че е обсъждала с Рияд продължаване на споразумението, но в крайна сметка не са взети никакви конкретни решения преди предстоящата на 30 ноември във Виена среща на страните производителки на петрол.

В излъчено в понеделник интервю руският министър на енергетиката Александър Новак каза, че планираният фонд с капитал от 1 млрд. долара за инвестиции в енергийни проекти е част от действия за затвърждаване на сътрудничеството по отношение на петрола, газа, електричеството, възобновяемите източници и други проекти.

Руски компании обсъждат възможни сделки със "Сауди Арамко" като например предоставяне на сондажни услуги в Саудитска Арабия, както и интереса на руския нефтен гигант "Роснефт" към търговията със суров петрол, добави той.

Вчера руският министър на икономиката Максим Орешкин заяви, че съществува инвестиционен интерес към желанието на Саудитска Арабия да построи атомна електроцентрала, като на саудитците ще бъдат предложени възможности за инвестиции, включително в руската корабоплавателна корпорация "Совкомфлот".

Руски източник от енергийната сфера каза, че между руската газова компания "Новатек" и саудитската страна се очаква да бъде подписан меморандум за разбирателство по проект за втечнен газ, известен под името "Arctic LNG-2", чийто замисъл е да бъде въведен в експлоатация през следващото десетилетие.

Източникът посочи, че подробностите се обсъждат. Русия би искала Саудитска Арабия да стане акционер в проекта, но според източника има и други качества, в които кралството би могло да влезе.

"Сауди Арамко" и корпорацията "Сауди бейсик индъстрийс" се очаква да подпишат меморандум за разбирателство с най-голямата руска нефтохимическа компания "Сибур" за проучване на възможностите за строителство на нефтохимически заводи в двете страни.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят