Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

Съветът на Европа иска от Словения повече помощ за кандидатите за убежище

Словения трябва да ускори процедурите по предоставяне на убежище и да не прилага новия закон, който ѝ позволява да затвори границите си за повечето незаконни мигранти. Това заяви комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Нилс Муйжниекс, цитиран от Ройтерс.

Словения "се превръща в крайна дестинация за кандидати за убежище и властите трябва да подобрят качеството на услугите към тях, включително да скъсят процедурите по даване на убежище", казва Муйжниекс в доклад. Той настоява бившата югославска република да уреди езикови курсове и по-лесен достъп до пазара на труда за мигрантите.

По данни на словенското министерство на вътрешните работи процедурата обикновено трае около седем месеца, но може да отнеме и повече от година. Миналата година в страната са били подадени 1308 молби за убежище, 170 от които са били одобрени.

В същото време Словения е притискана от Унгария и Австрия да затегне граничния контрол и да не пуска мигранти на тяхна територия, отбелязва Ройтерс. През януари словенският парламент прие закон, който позволява на властите да затворят границите за мигранти, ако решат, че това е необходима мярка за опазване на националната сигурност.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?