Съветът за сигурност на ООН гласува хуманитарна резолюция за Сирия

Съветът за сигурност на ООН гласува в събота резолюция за разширяване на достъпа за хуманитарна помощ в Сирия. Вотът е планиран за 18:00 часа българско време.

Според организацията около 9.3 милиона души в раздираната от конфликт страна се нуждаят от помощ. Не е ясно обаче дали Русия и Китай ще подкрепят или ще блокират проектодокумента.

Резолюцията включва искания за трансграничен достъп до хуманитарна помощ и прекратяването на обстрла и въздушните бомбардировки, включително и с варелни бомби и предвижда "допълнителни стъпки", ако Сирия не се съобрази.

Агенция "Ройтерс" припомня, че Русия заедно с Китай блокира три резолюции в Съвета за сигурност, които осъждаха режима на сирийския президент Башар ал Асад и заплашва Дамаск със санкции. Дипломати казват пред агенцията, че гласуването беше изместено от петък за събота, тъй като Русия е заявила, че има нужда от повече време. "Делегация поиска повече време, за да получи инструкции от столицата", казва посланика на Франция в ООН Жерар Аро, без обаче да назовава конкретна държава.

В понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва ще блокира резолюция, която позволява влизането на хуманитарни конвои в Сирия без разрешенията на правителството в Дамаск.

Дипломатите от западните държави в Съвета за сигурност обмислят хуманитарна резолюция от близо една година. След месеци наред преговори съветът прие необвързващо изявление на 2 октомври, в което призовава за по-широк достъп до хуманитарна помощ.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?