Съветът за сигурност на ООН засилва санкциите срещу Пхенян

Съветът за сигурност на ООН заяви, че засилва санкциите срещу Пхенян след изстрелването на севернокорейската ракета и го предупреди, че при ново ядрено и балистично изпитание, ще предприеме "съответни действия", предаде Франс прес.

Припомняйки приетите от ООН през 2006 и 2009 г.. санкции, Съветът реши "да адаптира предвидените в тях мерки". Той поиска от Комитета на ООН по санкциите да допълни и уточни списъка на физическите и юридическите лица, подлежащи на тези санкции. Комитетът трябва да представи новия списък в Съвета до 15 дни.

В единодушно приетата декларация Съветът за сигурност осъди решително изстрелването на 13 април на севернокорейската ракета "Унха-3", като "сериозно нарушение на приетите резолюции" (резолюция 1718 от 2006 г. и 1874 от 2009 г.), забраняващи на Пхенян всякаква ядрена или свързана с балистични ракети дейност.

В декларацията си Съветът изисква от КНДР да се откаже от по-нататъшни изпитания на балистични ракети, да спазва мораториума върху изстрелването на ракети и да прекрати ядрената си оръжейна програма. Съветът подчертава, че е решен да действа при ново изстрелване или нов ядрен опит от страна на КНДР.

В предишната си декларация от 13 април Съветът се ограничи с това да изрази съжаление от изстрелването на севернокорейската ракета, без да използва по-категорични формулировки или да спомене за санкции.

Споделяне

Още от Свят