Съветът за сигурност подкрепя с резолюция разследването на "петролгейт" в ООН

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да подкрепи резолюция, даваща ход на разследване около скандалите, свързани с иракската програма "Петрол срещу храни", съобщи Ройтерс. То ще бъде оглавено от бившия председател на Федералния резерв на САЩ Пол Волкър.

Гласуването бе предвидено в днешната програма на Съвета, след като Русия оттегли възраженията си относно предприемането на подобна мярка. Волкър трябва да съобщи повече подробности на пресконференция по-късно в сряда.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан от своя страна се ангажира да бъде разкрита цялата истина около твърденията за корупция, свързани с програмата и засягащи отговорни служители от ООН, съобщи Франс прес.

Американският телевизионен канал Ей Би Си Нюз разкри преди ден, че в скандала са замесени най-малко трима висши служители в ООН, сред които самият ръководител на програмата Бенон Севан, както и около 270 политици от 22 страни.

Първите твърдения за корупция се появиха през януари в иракския вестник Ал Мада. Той публикува списък с около 270 бивши правителствени служители, политици и журналисти от над 45 държави, за които се подозира, че са се облагодетелствали от продажби на иракски петрол по програмата на ООН. В списъка фигурира и Българската социалистическа партия, чийто лидер в упоменатия от изданието период беше настоящият президент Георги Първанов.

Генералният секретар на ООН бе принуден да назначи независимо разследване на скандала след серия от публикации в пресата, уличаващи негови служители в корупция и слаб контрол върху програмата за Ирак "Петрол срещу храни". Освен това бе потвърдено, че синът на Кофи Анан е бил служител в една от фирмите, спечелили контракт на ООН по програмата "Петрол срещу храни".

Според Ей Би Си Нюз Бенон Севан е получил 3,5 милиона долара незаконни приходи от иракски петрол.

Американско правителствено проучване по-рано изчисли, че отклонените средства по програмата възлизат на 10 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят