Съветник на шефа на "Роскосмос" е задържан за държавна измяна

Иван Сафронов

Съветник на ръководителя на руската космическа агенция "Роскосмос" е задържан от властите и са му повдигнати обвинения в държавна измяна, съобщи Ройтерс.

Задържането на Иван Сафронов, бивш журналист, специализиран в теми като отбрана, военнопромишлен комплекс и космическа индустрия, не е свързано с работата му на съветник на генералния директор Дмитрий Рогозин, каза в комюнике "Роскосмос".

Той е постъпил на работа в агенцията като медиен съветник през май.

Съветникът на началника на "Роскосмос" е предавал държавни тайни на страна от НАТО. Това съобщи по-късно руската Федерална служба за сигурност (ФСС), цитирана от РИА "Новости" и Ройтерс.

Според ФСС Иван Сафронов е работил за разузнавателна служба на страна от НАТО и е предавал класифицирана информация за военно-техническото сътрудничество и отбраната на Русия.

"Роскосмос" заяви в комюнике, че се води разследване и агенцията оказва съдействие на властите. В текста се казва, че задържането му не е свързано с настоящата му работа за агенцията.

Преди да стане съветник в "Роскосмос" Сафронов е работил като журналист, пишещ по въпросите на отбраната и космоса в руските вестници "Ведомости" и "Комерсант".

През 2019 г. "Комерсант" е изтрил негова статия след обвинения, че е разкрил държавни тайни. Тя се отнасяла за намеренията на Русия да достави модерни изтребители на Египет, посочи Франс прес.

Сафронов е уволнен от "Комерсант" през май 2019 г., заедно с друг журналист, след статия, в която се твърди, че председателката на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, много влиятелна личност и смятана за близка до Владимир Путин, може да подаде оставка от поста си.

Споделяне
Още по темата
  • 08 юли 2020
Още от Свят