Съюзът на съдиите към ВСС: Кажете ясно, имало ли е корупция в градския съд

Гилдийната организация иска защита на съдиите от политиците и медиите бухалки

Съюзът на съдиите към ВСС: Кажете ясно, имало ли е корупция в градския съд

Съюзът на съдиите в България (ССБ) настоя в сряда Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши необходимите проверки и даде категоричен отговор на въпроса дали е имало корупция в Софийския градски съд по време на управлението на Владимира Янева. В отворено писмо гилдийната организация настоява ВСС да предприеме спешни действия по защита на авторитета на съдебната власт срещу кампанията на някои политици в медиите бухалки. Отделно съюзът иска от кадровиците на Темида да бъдат публикувани всички материали от проверката на аферата "Яневагейт", за да се види какво е свършено и защо няма виновни.

Гилдийната организация символично адресира писмото си само до шестимата представители на съдиите във ВСС, тъй като обръщенията ѝ към цялата институция досега са били оставяни без отговор. Те са призовани да подтикнат цялата институция към решителни действия, които се очакват от обществото и Европейската комисия.

"Отправяме това обръщение, тъй като сме загрижени от липсата на действия от страна на ВСС, въпреки възложените му законови задължения да отстоява независимостта на съдебната власт, да укрепва авторитета ѝ и да защитава съдиите от нелегитимни вмешатества при изпълнение на работата им", се казва в писмото.

ССБ припомня, че през последните два месеца "в някои медии" (говори се индиректно за медиите бухалки - бел.ред.) се води ескалираща кампания, насочена срещу Лозан Панов, сегашното ръководство на градски съд и бившия временен шеф на СГС Владимир Йорданов (който бе назначен по предложение на Панов – бел. ред.). Съдийският съюз припомня, че медийната кампания се води с повтаряне на тезите на премиерския съветник и лидер на РЗС Яне Янев.

"Въпреки продължителността на така водената кампания, въпреки характера на отправяните нападки, в това число и обидни квалификации към председатели на съдилища, техни заместници и съдии, ВСС не счете за необходимо да реагира по никакъв начин", пише ССБ, определяйки липсата на реакция за необяснима.

На 10 февруари РЗС атакува със серия от съставомерни твърдения Съюза на съдиите в България. Причината бе, че Яне Янев за втори път бе признат от съда за доказан клеветник, този път по жалба на Румен Овчаров. Присъдата бе четена от съдия Таня Маринова, бивш председател на ССБ. По този повод РЗС обяви следното: "Политическият съвет на РЗС счита, че наглото издевателство, което се осъществява от енергийната мафия чрез поръчкови присъди на членове на Съюза на съдиите над лидера на РЗС, писани в кантората на г-жа Доковска (адв. Даниела Доковска), е предизвикателство към всички почтени хора. От днес ние смятаме, че мафията в България си има съдебна власт и тя е обявила открита война на всеки, който ѝ се опълчи".

ВСС засега не е излязъл с позиция в защита на съдиите от атаките на партията на Яне Янев, което може да се обясни с факта, че представляващият член на съвета Димитър Узунов е негов близък познат.

Съюзът на съдиите смята, че медийната кампания срещу определени съдии е станала възможна заради липсата на адекватен отговор от страна на ВСС на всички нередности при управлението на Софийския градски съд от Владимира Янева. ССБ коментира, че кадровиците на Темида вече десет месеца дължат отговор на въпроса кой е виновен за състоянието на градския съд.

Те напомнят на ВСС и за аферата "Яневагейт":

"Междувременно три лица (Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки - бел.ред.), визирани конкретно в доклада от проверката на предходното ръководство на СГС, се оказаха участници в разговори (аферата "Яневагейт" - бел.ред.), записи от които бяха публикувани в медиите и в които се изнасят данни за политическа намеса в работата на съдебната власт; за извършени от членове на ВСС действия в разрез със задълженията им за безпристрастност, независимост и конфиденциалност; за наличие на отношения на нелегитимни зависимости във ВСС и в управлението на важни органи на съдебната власт. Проведената проверка по случая от Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията“ на ВСС приключи със заключение, че няма допуснати нарушения от страна на магистрати, като нито бяха обявени мотивите за това решение, нито материалите, на които то се основава".

Според ССБ в случая става дума за бездействие на ВСС, тъй като не се прави нищо за установяване на конкретната отговорност на предходното ръководство на СГС, както и да проведе прозрачно изследване на обстоятелствата от записите по "Яневагейт".

"ВСС за пореден път остави неразсеяни съмнения за наличие на порочни явления в управлението на съдебната власт, несъвместими с принципите на независимост и върховенство на закона", заявяват съдиите.

Гилдийната организация критикува и обявените от ВСС мерки за реакция на доклада на Европейската комисия, защото те не засягат по никакъв начин нуждата от разследване на твърденията за корупция в Софийския градски съд.

Споделяне

Още от България