Съюзът на съдиите започва дебат за нов модел на управление на съдебната власт

Съюзът на съдиите в България организира конференция на тема "За нов модел на управление на съдебната власт". Форумът ще се проведе в София в четвъртък. Гости на събитието ще са президентът на Международната асоциация на съдиите Герхард Райснер, който е и председател на Консултативния съвет на европейските съдии, както и съдия Дана Гърбован от Румънския съюз на съдиите.

Поканени са още членове на Висшия съдебен съвет, представители на академичната правна общност, бивши и настоящи конституционни съдии, професионалните сдружения на съдии, прокурори и следователи, неправителствени организации и представители на политически партии.

Организацията на конференцията е започнала още в началото на година, уточняват от Съюза на съдиите. Организаторите изтъкват, че не са очаквали конференцията да попадне в развоя на събитията от последните седмици – масовите протести на хората с различни искания, сред които в последните дни се появи и искане за съдебна реформа.

Съдийската организация декларира, че конференцията е замислена като продължение на усилията за убеждаване на останалите държавни власти за необходимостта от истински, а не декоративни реформи на съдебната власт.

Програмата на конференцията е повлияна от съдържанието на силно критичния доклад на неправителствени организации за състоянието на съдебната власт от януари. Той беше изпратен до Европейската комисия като "заместващ мониторингов доклад".

"Събитията показаха колко спешно и жизненоважно е съдебната власт да отвоюва своята независимост, за да бъде такава, каквато се изисква в правова държава", коментират от ССБ.

Организацията заявява, че след като отчетливо са видяни проблемите в управлението на съдебната власт, които са симптом за нейното политическо и дори криминално овладяване, по-лесно ще могат да обяснят на хората и политиците какъв е изходът - укрепване на независимостта и отговорността на нейните органи чрез конкретни предложения за промяна на модела на ВСС и статута на председателите на съдилищата.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на конференцията, са намаляването на политическата квота във ВСС, разделяне на управлението на съдиите и прокурорите и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?