Създателят на антивирусната програма McAfee бе открит мъртъв в затвора

Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи, сн. ЕПА/БГНЕС

Създателят на прочутата антивирусна програма Джон Макафи бе открит мъртъв в затворническата си килия, след като по-рано в сряда испанското правосъдие разреши екстрадицията му в САЩ. 75-годишният американец бе издирван за данъчни измами в родината си.

По информация на в. "Паис" той е бил открит мъртъв в килията си в затвора в Барселона. Правоохранителните органи на Каталуния са предприели разследване по случая. Засега всичко сочи, че Макафи се е самоубил.

Превърнал се в гуру на криптовалутите, този бизнесмен беше арестуван през октомври 2020 г. на летището в Барселона и поставен в предварителния арест. Зелената светлина за екстрадицията му, дадена от испански съд, можеше да бъде обжалвана. Тя трябва след това да бъде одобрена и от испанското правителство.

Според американски прокурори Макафи, който бе на 75 години, е пропуснал да декларира милиони долари приходи, а също е укрил от данъчните недвижимо имущество, кола и яхта, като ги е записал на името на други хора. Той беше издирван с международна заповед за арест.

За Макафи се заговори и през 2012 г., когато съседът му в Белиз, беше мистериозно убит, а това престъпление остана и до ден днешен неразгадано. Тогава полицията в хода на разследването откри, че самият Макафи живее със 17-годишно момиче и притежава няколко оръжия в дома си. Макафи избяга тогава и медиите месец наред следяха неговото издирване от полицията.

През 2015 г. пък той беше задържан в САЩ за шофиране под влиянието на упойващи вещества. През 2019 г. се похвали, че иска да е кандидат за президент.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?