Надежда Нейнски за най-новия партиен проект "България за гражданите"

СДС гласува срещу своите избиратели и отвори писта пред Кунева

Надежда Нейнски

Гласуването на Националния съвет на СДС срещу Синята коалиция е глас срещу онези близо 300 000 души, които подкрепиха този формат на последните парламентарни избори, а неубедителният кандидат-президент на СДС отвори писта за създаване на проекта на Меглена Кунева. Това каза в понеделник пред БНТ евродепутатът от ЕНП и бивш лидер на СДС Надежда Нейнски.

Единството на Синята коалиция е нужно, защото се забелязва опит за подмяна на историята и паметта за демократичния преход на България, каза още Надежда Нейнски и призова за бдителност, защото от "ГЕРБ се опитват да нарекат тези 20 години "криминален преход", като подценяват извървения от страната ни сериозен демократичен път, независимо от грешките".

По думите ѝ същото прави и Меглена Кунева със създаването на новата си партия.

“Учредяването на партията на Кунева ми напомня появата на НДСВ и на ГЕРБ. Уж граждански формат, а бързо-бързо преминава в партия. Това се случва, защото автентичното дясно отстъпва територии и позиции”, смята още евродепутатът.


Според Нейнски Меглена Кунева се опитва да подмени историята. На учредяването на партията тя е показала кадри от митингите и прояви на СДС и ОДС, с които иска да излъже хората.

“Странно е, до нея да стоят хора, които са свързани с лявото, част от червени фамилии, а сега претендират за десни идеи. Това е странно и избирателите би трябвало да усетят тази подла манипулация", коментира бившият външен министър и бивши лидер на СДС. "Не мога да си обясня също какви са тези хора в СДС, които не откриват нищо смущаващо в опитите на Кунева да заблуди обществото, както и в биографията на ГЕРБ, а са готови да критикуват своята партия", продължи тя.

"Политическа непочтеност е да се дистанцираш от политиката на царя и тройната коалиция, правителства, в които си била министър. Това направи Кунева. Тя не ми е политически, а морален опонент. Имам проблем, тежък проблем с подмяната, която тя се опитва да направи”, каза Нейнски.

Евродепутатът разкритикува ръководството на СДС, обяснявайки, че фиксацията в една личност – била тя Иван Костов, или Надежда Нейнски е също част от подмяната на историята.

"Ако има нещо, в което аз сериозно упреквам ръководството на СДС през изминалите месеци, това е, че допусна СДС да не участва в най-сериозния политически дебат - дебата за президентските избори. Неубедителният кандидат на СДС отвори писта за създаването на проекта на Меглена Кунева", подчерта Надежда Нейнски.

Според нея Румен Христов не е подходящ за председател на Съюза на демократичните сили, защото той е получил едва 60 000 гласа на президентските избори, което показва подкрепата му в обществото.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?