СДС обяви проекта на Закон за детето за “глупав“

От СДС се обявиха във вторник против новия Закон за детето, представен наскоро от социалното министерство. Синият депутат Ваньо Шарков коментира, че законопроектът е глупав, противоречи на други закони и Конституцията, създава условия за доноси и излага децата на опасни за тяхното развитие практики и политики.

Един от спорните моменти е възможността децата след 16- годишна възраст да могат да отказват лечение. Ако има  такъв отказ, директорът на лечебното заведение е длъжен да  информира новата Агенция за социална подкрепа, която е към МВР,  а тя трябва да отнесе въпроса до съда, който трябва да се произнесе. Шарков коментира, че ако състоянието на детето е животозастрашаващо, вероятно съдът изобщо няма да може да се произнесе.

По думите му друг проблем във  взаимоотношенията между децата и родителите е "даденото" от  законопроекта право на децата над 14-годиишна възраст сами да
 изграждат своите възгледи за съвест и религия, отнемайки това  право от родителя, смятат от СДС.

От СДС смятат, че законопроектът противоречи и на други закони и на конституцията,  където в чл. 47. е посочено, че "отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните  родители и се подпомага от държавата".

"Този законопроект ни връща във времето на Троцки, когато той е казал, че по времето на социализма ролята на семейството ще отпадне и грижата за децата ще бъде поета от държавата. Той е рестриктивен спрямо родителите, защото възстановява практика за анонимните доноси. Този законопроект е лош, защото въвежда неподходящ за детето права и свободи", посочи Шарков.

Той е убеден, че със законопроекта се създават предпоставки за финансови злоупотреби и престъпления, защото той е изпълнен с формулировки и термини, които нямат правна стойност и са с твърде широко тълкувание.

Шарков не е съгласен и с текста, че деца не се допускат на обществени места, в които се предлагат сексуални услуги или консумация на психотропни вещества. Той попита дали останалите граждани се допускат в подобни заведения и кои всъщност са тези заведения. "Това легализиране на проституцията, публичните домове и наркотиците след 18-годишна възраст ли е?", попита той.

Споделяне

Още от България