СДС пише на МВФ, иска нова мисия

В понеделник СДС ще изпрати писмо на Международния валутен фонд, в което ще настоява за нова мисия на фонда в България с цел ревизиране на постигнатите досега договорености между правителството и МВФ за бъдещото 2-годишно предпазно споразумение.

Това обяви лидерът на дясната партия Надежда Михайлова, след среща с представители на работодателските организации БИБА, СРБ, БСК и БТПП.

Преди ден исканията на СДС бяха подкрепени от синдикатите основно в частта си, че планираното сега споразумение ще въведе рестрикции върху нарастването на бюджетните заплати и ще премахне добавката за прослужено време. Днес работодателите подкрепиха друга част от аргументите на СДС - за вредата върху бизнеса от ограниченията на кредитирането, но се обявиха за рестрикциите върху заплатите.

От Съюза на работодателите в България предупредиха, че ако писмото на "Раковски"134 до МВФ съдържа политически квалификации, няма да го подкрепят.

Никола Николов от СДС заяви, че в проектоспоразумението е записан икономически растеж на България между 2 и 4 % годишно до членството ни в ЕС, което ще е пагубно за страната. За да можем да отговорим поне малко на евроконкуренцията, до 2007 г. България трябва да реализира 10 - 12% ръст, смята Николов.

От СДС отново изразиха сериозно безпокойство от поемането на ангажимент за предсрочно изплащане на българския дълг към МВФ, което финансовият министър Милен Велчев обяснява само като една възможност.

Лидерът на СДС Надежда Михайлова изрази очакване, че с писмото наистина ще бъде предизвикана нова мисия на фонда у нас. Въпреки положителните елементи в проектоспоразумението, като цяло неговата философия не обслужва интереса на българската икономика, смята Михайлова, според която МВФ трябва да обсъди документа с основните политически партии и с представителите на бизнеса и синдикатите.

Споделяне

Още от Бизнес