СДС възражда в. "Демокрация" за изборите

СДС възражда в. "Демокрация" за изборите

СДС ще издава отново вестник "Демокрация", обяви във вторник лидерът на партията Емил Кабаиванов. Вместо всекидневник, изданието ще е седмичник, а негов главен редактор е Александър Йорданов.

Първият брой на седмичника, който, "естествено", по думите на Кабаиванов, "ще е десен", ще излезе на 24 януари в 24 страници.

"Възражда се една легенда, защото името "Демокрация" е скъпо на всички нас и вестникът, който излезе през 1990 г., хората се надпреварваха да го купуват", каза пред журналисти Александър Йорданов.

Той беше председател на Радикал-демократическата партия, която влезе в състава на първия Съюз на демократичните сили. Беше депутат от СДС, след това и председател на Народното събрание след свалянето от председателския пост на Стефан Савов. В продължение на седем години (от 1998 до 2005 г.) Йорданов бе последователно посланик на България в Полша, Литва, Латвия и Естония и Македония. От 2007 г. е член на НИС на СДС и запазва членството си при различните партийни лидери.

Опитът му като вестникар е от времето, когато оглавяваше литературно-политическия вестник "Век 21" и активно сътрудничеше на пресата с политически и литературни текстове.

"Старите снимки разказват, че много от известните днес български актьори и музиканти бяха продавачите на този вестник в началото на демокрацията", продължи със спомените Йорданов.

"Демокрация" ще бъде национален седмичник за политика, общество и култура, вярваме, че той ще бъде трибуна на честното слово, ще бъде дом на демократите в България, трибуна на младите и гражданското общество, ще отстоява европейските и национални ценности, на евроатлантическите приоритети и др", продължи той.

"Ще предложим нова кауза, тя е проста, ясна и достъпна - българските граждани да живеят достойно, с европейски доходи. "Демокрация" ще бъде дом на духа, на научната и културна интелигенция", продължи Йорданов.

 

Запитан от Mediapool колко ще струва възраждането на вестника и осигурени ли са пари за издаването, Йорданов каза, че това не е негово задължение и той не знае каква е финансовата страна на проекта. "Питайте ръководството на СДС. Попитаха ме - искаш ли да изготвиш проект на възстановената "Демокрация", и аз се съгласих. За останалото има други хора", отговори той. По същото причина Йорданов отказа да назове и печатницата, където ще се върти вестникът - не било негова работа засега.

 

Той не назова и кои журналисти ще участват в списването на вестника. "Хората нямат договори още, не мога току-така да им казвам имената", каза Йорданов. "Редакцията обаче ще е на четвъртия етаж в сградата на СДС на "Раковски" 134. Толкова знам", отговори още той.

 

В началото на прехода, когато тръгна, "Демокрация" бе с тираж над 100 хиляди броя. Той излиза от 1990 г. като партиен орган на Съюза на демократичните сили и бе закрит през 2002 г. по предложение на тогавашния лидер на СДС Надежда Михайлова с мотива, че е губещ и партията не може да го издържа.

През годините негови главни редактори бяха Йордан Василев, Волен Сидеров, Енчо Мутафов и други.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?