СДС закрачи към небитието

СДС закрачи към небитието

Огромен шумен скандал по време на Националния съвет (НС)на СДС в сряда показа ясно, че синята партия започна ускорително движение надолу към пълното си изчезване. След пет часа дебати членовете на НС успяха да измислят единствено кога да насрочат Национална конференция, която трябва да избере нов лидер и ново ръководство.

Това ще се случи на 15 юли. Дотогава Националният изпълнителен съвет (НИС) в оставка и без свой председател ще трябва да подготви конференцията.

Знаците за пълния разпад на СДС в сряда бяха твърде много. Първият от тях бе напусналия заседанието преди края му довчерашен лидер Петър Стоянов. Той бе видимо раздразнен и пред журналистите заяви лаконично: “Аз вече казах – напускам СДС, вътре трябва да изберат временен заместник, който да говори”. Все пак по-късно пред медии Стоянов се поправи, че всъщност казал, че напуска лидерския пост, но си остава седесар.

Източници на Mediapool, участвали в заседанието, споделиха, че след половинчасови пререкания за бъдещата политика на партията, за датата на конференцията и за отношението към ДСБ и ГЕРБ, Петър Стоянов вбесен е заявил, че окончателно се маха от лидерския пост.

На висок тон той е добавил, че няма намерение нито ден повече да изпълнява каквито и да било функции в партията, готов е да предаде веднага партийната фондация и е хвърлил ключовете от кабинета си.

“Това бяха моите последни думи”, е заявил Стоянов пред делегатите, преди да обяви пред медиите, че “напуска” СДС. Преди това бившият президент бе дал заявка, че ще остане партиен член и ще помага, ако някой поиска това от него.

След неговото излизане в залата настана тотален хаос, който трудно бе скриван от медиите, защото виковете в продължение на около 40 минути бяха твърде силни.

Впоследствие членовете на НИС Мартин Димитров и Владимир Кисьов, останали за пресконференцията, обясниха как Стоянов е все още партиен лидер, защото той е регистриран в съда като такъв. Те обаче не отговориха как ще го накарат да работи като председател и да подготви конференция при липса на всякакво желание от негова страна за това.

Вторият знак бяха подмятанията на членовете на ръководството един към друг. Малко преди Димитров, Кисьов и Иван Колчаков публично да се измъчат с формулирането на бъдещи политически действия, един от известните членове на НИС ги посочи и тихо се обърна към свой колега, че това всъщност ще е пресконференция на ГЕРБ.

Третият знак бе, че на масата, където стои ръководство на СДС, вместо разпечатки с политически тези имаше размножено изявление на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от същия ден, цитирано от електрони издания. В него той обявява, че “вътрешните боричкания на десните не го интересуват” и че дясното обединение вече се е случило с Анастасия Мозер и Европейски демократичен път на Димитър Абаджиев.

След заседанието синият депутат Йордан Бакалов обясни, че нервите са се поизострили от предложението на Стоянов главният секретар на СДС Илия Лазаров да не участва в подготовката на конференция. На негово място той е предложил някой от националните координатори. Това не е било прието от делегатите на НС.

Три безсмислени лобита

Запознати със ситуацията в СДС разказаха пред Mediapool, че след напускането на Петър Стоянов, в партията цари тотална дезориентация. От една страна част от хората около Иван Колчаков и част от столичната организация настояват за общи действия с ГЕРБ.

Други делегати, предимно от градовете извън София, настояват за незабавно започване на разговори за сливане с ДСБ. Трети искат запазването на СДС като самостоятелна формация с автентична дясна политика. Националният съвет в сряда не даде отговор на тези висящи въпроси.

Владимир Кисьов обяви само, че депутатите на СДС са получили мандат за общи действия с другите опозиционни партии срещу “твърде вредното” правителство. От своя страна Мартин Димитров заяви, че “Петър Стоянов е дал пример за отговорна политическа постъпка с оставката си”, благодари му и прокламира “обединение на десницата”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?