Седемнайсет гастарбайтери от Таджикистан загинаха при пожар в Москва

Седемнайсет гастарбайтери от Таджикистан загинаха при пожар в Москва

Най-малко 17 работници имигранти от Таджикистан загинаха рано сутринта във вторник при пожар на пазар за строителни материали в южната част на Москва. Огънят опожарил двуетажно здание, прилепено до хангар на територията на пазара Качаловски на Варшавское шосе.

Загиналите граждани на Таджикистан, живели и работили на самото тържище. Предварителни данни на федералната служба по миграцията сочат, че най-вероятно става дума за нелегално пребиваващи в Русия.

Телата са открити в изгорялата двуетажна пристройка към железобетонно хале на пазара, вероятно пригодена за общежитие. Предполага се, че причина за пожара е бил отоплителен уред. Образувано е наказателно дело за нарушаване на нормите за пожарна безопасност по невнимание, довело до смъртта на двама и повече души.

Жертвите са били изненадани от лумналите пламъци тази нощ в 04.53 ч. местно време. Пожарът е бил потушен в 07.05 ч., информира Интерфакс. Седемнайсетте обитатели на пристройката към халето са били хванати в капан - не са имали път за евакуация. Огнеборците са били принудени да пробият една от стените, за да гасят пожара, съобщи за Интерфакс източник от правоохранителните органи.

Загиналите са живеели "в метална пристройка, подсилена отвътре със затоплящ материал.. Вътре са спали в страхотна теснотия, на двуетажни нарове" и е трябвало да минат през халето, за да напуснат огнището на пожара, заяви събеседникът на агенцията.

"Ако съдим по положението на телата, някои са направили опит да се спасят, но са се задушили с продуктите от горенето", добави той.

Във връзка с инцидента министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу предложи съвместни проверки с федералната миграционна служба в местата, където работници живеят в неподходящи условия. "Трябва да проучим кой ги е заселил там", каза той.

"Загинали са хора и е неуместно някой да се оправдава, че били работници или гастарбайтери. Въпросът е друг. Това са хора. И щом живеят там, трябва да им бъдат осигурени всички условия", изтъкна Сергей Шойгу.

ИТАР-ТАСС припомня, че при подобен пожар, избухнал през януари 2009 г.. в строящ се подземен гараж в Москва, загинаха 7 граждани на Таджикистан. Впоследствие бе съобщено, че пожарът е започнал от електрически нагревателен уред. Установено бе, че гурбетчиите са живеели на строежа незаконно и са нарушавали нормите за пожарна безопасност.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?