Седмина загинали при корабокрушение край бреговете на Либия

Седмина загинали при корабокрушение край бреговете на Либия

Най-малко седем души са загинали при преобръщането на кораб с мигранти край бреговете на Либия, съобщиха италианските военноморски сили, които са спасили около 500 души, предаде Франс прес.

Възможно е броят на жертвите да нарасне. В изявлението на военноморските сили се уточнява, че към обяд спасителните операции все още са продължавали.

Сутринта патрулният кораб "Бетика" на италианските военноморски сили, изпълнявайки дейността си по наблюдение на Сицилийския пролив, е забелязал край бреговете на Либия кораб, който плавал нестабилно с много хора на борда. Малко по-късно плавателният съд се преобърнал поради прекомерния брой на пътниците.

"Бетика" незабавно се приближил до мястото и спуснал спасителни лодки и жилетки на хората във водата. Фрегатата "Бергамини", която също се намирала наблизо, изпратила хеликоптера си и лодки.

До 13 часа местно време (11 часа по Гринуич) са били спасени около 500 души и са извадени телата на 7 загинали, уточняват италианските военноморски сили.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците от началото на годината при опит да достигнат Европа през Средиземно море са загинали 1370 мигранти и бежанци. Това е спад с 24 на сто в сравнение със същия период през миналата година.

Около 5600 души са били спасени край бреговете на Либия за последните 48 часа по данни на италианската брегова охрана.

Споделяне

Още от Свят