"Сега на ход е НС", Борисов "няма роля" в процедурата срещу президента

"Сега на ход е НС", Борисов "няма роля" в процедурата срещу президента

Най-високопоставените фигури в ГЕРБ след премиера Бойко Борисов – Цветан Цветанов и Цецка Цачева – форсираха атаката срещу президента Георги Първанов, заявявайки, че поведението му излиза извън разписаните конституционни правомощия и решението на партията да стартира процедура по отстраняването му е напълно основателно.

В петък президентът даде пресконференция, на която определи като "нелепи" мотивите за искания импийчмънт и заяви, че е готов на диалог с правителството, но само ако бъде прекратена процедурата. Той отново повтори критиките си срещу вицепремиера Симеон Дянков и икономическата политика на правителството, като заяви, че няма за какво да се извинява и че сега "на ход е отсрещната сграда".

ГЕРБ иска отстраняването на Първанов, защото разпространи стенограмата от разговора си със Симеон Дянков на 5 март, без Дянков да е бил уведомен за това.

Цачева заяви в неделя пред БНР, че президентът трябва да бъде умиротворител и посредник между властите, но Първанов не зачита централната роля на парламента и злоупотребява с правомощията, които са му дадени от конституцията.

Цачева съобщи, че в сряда ще организира публична дискусия за държавната власт и нейното прилагане.

"Какво означава президентът, който излъчва по същество противоречиви послания, веднъж казва правителството на Бойко Борисов е без алтернатива, и в същото време атакува двамата вицепремиери в това правителство, финансовия и вътрешния министър? Има ли такива правомощия да прави президентът, категорично няма. Той не отговаря за политиката, която се води. Той може със свои мнения, становища тогава, когато се искат, но той не може да става инициатор по сега действащата конституция на подобни процеси, каквито той стартира", заяви Цачева.

"Има някакви схеми, които се разиграват, но аз много държа, като председател на НС, стриктно да се спазва конституцията и да се знае в условията на парламентарна република къде е мястото на президента и къде е мястото на парламента. Какво означава, в неговата пресконференция, "сега на ход е другата сграда"? За коя друга сграда има предвид г-н Първанов? Сега на ход е Народното събрание", коментира Цачева.

Дали действията на президента противоречат на конституцията, ще каже Конституционният съд, заяви шефът на НС.

Бойко Борисов продължава да се дистанцира от конфликта с Първанов и от думите на Цачева стана ясно, че така ще бъде занапред.

Бойко Борисов няма роля в този конфликт

С обяснението, че не е член на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, Цачева каза, не знае в детайли каква е била позицията на Борисов по решението за импийчмънта на президента.

"Но аз споделям неговата позиция, изразена няколко дни по-късно в Бургас, че работа на правителството в момента е да изпълнява програмата в условията на криза. Това, което той върши, тъй като казусът вече не е между изпълнителната власт и президентството, взаимоотношенията в момента са президент - Народно събрание. В този диалог, който вече не е диалог, а се тръгва на съвсем специфична процедура, МС и в персонален план министър-председателят няма роля, тъй като по конституция за него не се предвиждат конкретни правомощия в тази ситуация", каза Цачева.

СДС: Президентът няма място в дебата за антикризисната програма

СДС обявиха в неделя, че ще подпишат подготвяното от ПГ на ГЕРБ искане за отстраняване на Първанов, като в същото време отново настояха да започне разговор по предложената от тях програма за излизане от кризата, която в понеделник ще бъде представена и на председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс. Президентът Първанов обаче няма място в този разговор, докато не публикува стенограмите от разговорите за създаването на тройната коалиция и от разговорите си с Владимир Путин за АЕЦ "Белене" и "Южен поток", заявиха от СДС. ГЕРБ също поискаха президентът да публикува стенограми от по-важните си срещи в последните години, но той отказа и заяви, че може да извади стенограма от разговорите за съставяне на кабинета "Станишев" с мандат на ДПС, но едва когато настъпи краят на неговия мандат. СДС осъжда "опита на президента да заглуши въпросите към него, както и репликата му по време на пресконференцията в петък, по повод въпросите ще прави ли своя партия: "След като не получавате такива отговори, не задавайте повече въпросите." "Това може да бъде изказване на средноазиатски диктатор, но не може да бъде изказване на държавен глава на страна от ЕС", заявяват СДС и посочват, че България има нужда от нов президент. Цветанов: Първанов не би трябвало да бяга от името Гоце

Първанов се държи все едно, че тези 20 години и живял някъде другаде, не е бил част от политическата класа, не е бил част от процесите, коментира от своя страна Цветан Цветанов пред Дарик радио. Той припомни, че в доклада на ЕК във връзка с липсата на политическа воля и нереформираната съдебна система в България се цитират две имена – на Людмил Стойков и Марио Николов. Стойков беше човекът, който финансира кампанията на Първанов, но не чухме разграничаване или връщане на тези пари, не чухме оценка и за тройната коалиция, посочи вицепремиерът по повод критиките на президента към сегашното управление. 

Запитан дали би нарекъл президента с агентурния му псевдоним Гоце, Цветанов отговори, че не е правил това в публично изказване, но уточни:"Това е псевдоним, който е даден от службите и който се свързва с президента. Човек не би трябвало да бяга от това, което е негово и към което е съпричастен. На вас казва ли ви някой Гоце? Вие има ли сте псевдоним в службите?"

Цветан Цветанов каза, че ГЕРБ има много достойни хора, които могат да бъдат издигнати за президент, но решението ще бъде взето догодина по това време, защото в момента това не е наложително.

На въпрос дали ГЕРБ и Борисов са заложници на Иван Костов, каквито послания отправя Първанов, Цветанов отговори:"Това е несериозно. Но всеки един, който е участвал в политическия живот през последните 18-20 години малко или много носи политическа вина за случилото се в държавата, защото ако всичко беше нормално, ако политическите партии бяха на мястото си, може би днес нямаше да съм тук и преди три години и половина нямаше да има предпоставка за създаването на ГЕРБ. В тази посока аз винаги съм казвал, че за последните 20 години, хората, участващи в политиката, трябва винаги да се извиняват на гражданите."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?