Села и столични квартали под Витоша на воден режим

Села и столични квартали под Витоша на воден режим

Заради ремонт на Рилския водопровод на 29 юни ще е първото от поредица спирания на водата в 11 населени места край София, съобщи във вторник Драгомир Симидчиев - директор "Капитално строителство" в "Софийска вода", цитиран от БТА.

Вместо за 18 часа, както бе първоначално планирано, спирането ще е за 12 часа, уточни той. Режим ще има всеки вторник до приключването на ремонта.

Без вода ще останат столичните квартали "Симеоново", "Драгалевци", "Бояна", "Княжево", "Горна баня", вилните зони около тях, град Банкя, както и селата Железница, Бистрица, Панчарево, Кокаляне и Мало Бучино.

Рехабилитацията на Рилския водопровод, който захранва една четвърт от София, се налага заради повреден 300-метров участък от общо 82-километровия водопровод от яз. "Бели Искър".

Според Симидчиев, не е изключено след пускането на водата да има аварии, които да увеличат времето без вода в отделни райони.

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Иван Иванов посочи, че в съвместно писмо от компанията и Столичната община всеки един от засегнатите абонати ще бъде уведомен лично.

Макар и разчетите за подходящите срокове за технологично спиране на водата да са показали, че най-добре е спирането на водата да е по 18 часа веднъж седмично, изискванията за осигуряване на алтернативно водоснабдяване след 12-тия час правят това невъзможно.

От "Софийска вода" искат средствата за осигуряването на водоноски да са за сметка на възложителя или изпълнителя на дейностите - МОСВ или "Трейс груп". Но тъй като до момента не е постигнато разбирателството, спиранията през първите две-три седмици ще са по 12 часа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?