Семерджиев: Обмисля се вариант НЗОК да плаща част от зъбните протези на възрастни хора

Семерджиев: Обмисля се вариант НЗОК да плаща част от зъбните протези на възрастни хора

Здравната каса да поеме част от разходите за поставяне на зъбни протези при възрастните хора. Такава идея обмислят в здравното министерство, съобщи в събота пред Дарик служебният министър Илко Семерджиев. 

Обсъждаме плаковото протезиране да стане дейност, която да се въведе в здравноосигурителния модел, да бъде реимбурсирана частично и поне 20 млн.лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде заделена за тази цел,  каза той . И допълни, че подобно решение ще позволи на хората в напреднала възраст да си направят протези и да могат да се усмихват, да се хранят пълноценно и да имат по-добро здраве и имунитет.

Министърът отказа повече подробности с аргумента, че те първо трябва да бъдат обсъдени с представители на здравната каса и на Българския зъболекарски съюз.

Илко Семерджиев повтори, че пръстовият идентификатор, който в момента се използва в болниците, но е атакуван пред съда, няма да бъде въвеждан в извънболничната помощ. Обясни, че в доболничната помощ годишно се извършват над 40 млн. прегледа и системата, която има затруднения с обработването на около 2 млн. регистрации в болниците, просто няма да издържи.

На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовият "отпечатък" Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България