Семерджиев смята 200% ръст на разходите за лекарства за неоправдан

Семерджиев смята 200% ръст на разходите за лекарства за неоправдан

За последните години има 200% ръст на разходите за медикаменти, отчете служебният здравен министър Илко Семерджиев в петък и коментира, че той е несъразмерен с ръста на БВП и заподозря, че това се дължи на лобизъм и лоши решения.

По думите му драстичният ръст в разходите за лекарства “показва, че по някакъв начин движението ни в посока разходване на публични и частни средства е несъразмерно със средството, което служи за ориентир на всички - брутният вътрешен продукт и неговият растеж“. Ръстът на БВП за същия период е 30%, уточни той.

“Ето защо се налага, когато говорим за публичните средства, да си отговорим на първо място на въпроса как ги разходваме. Отговорът не би трябвало да е чрез лобизъм, чрез лоши решения, чрез механизми за придърпване на ползите, а как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци“, каза Семерджиев.

“Когато се говори за цени, трябва да се има предвид и ценности и ако се намери пресечна точка, ще бъдем успешно общество“, коментира Семерджиев.

От здравната каса предлагат две мерки за ограничаване разходите за лекарства. Първата е някои нови медикаменти да бъдат подложени отново на оценка на здравните технологии за ефективност, съобщи подуправителят на касата Димитър Петров. Така лекарства със съмнителен принос и ползи могат да излязат от позитивния лекарствен списък и да не се плащат от НЗОК.

Втората мярка предвижда се засили контролът върху плащането на лекарствата в онкологията, като се обмисля НЗОК да ги плаща директно на дистрибутора, а не на болницата. Така могат да бъдат избегнати договорки под масата между болнични директори и фирми.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?