Сена преля в Париж заради силните дъждове

Сена преля в Париж заради силните дъждове

Река Сена излезе от коритото си в Париж в сряда. Наводнения потопиха под вода или заплашват градове и по-малки населени места из цяла Франция, предаде Асошиейтед прес.

Парижкото кметство затвори за движение пътни артерии по крайбрежието на Сена от източната част на столицата, известна като Левия бряг, чак до западния градски район, където е Айфеловата кула, след като равнището на водите на реката се покачи с 4,3 м над нормата.

Наводнен е крайбрежният булевард "Помпиду" с важна роля за автомобилното движение в столицата. Наводнена е и долната част от Ке д'Орсе между външното министерство и Айфеловата кула.

Градската управа предупреди местните жители и гостите на града да бъдат бдителни, когато са по крайбрежните места, и заявиха, че наднормените нива на водите на Сена се очаква да се запазят до петък.

Очаква се до вечерта водата в Сена да стигне 5 метра, а през нощта да се качи още повече. Рекордно за Париж е нивото от наводнението през 1910 г., когато водите достигнали 8,5 метра, наводнили четвърт Париж и останали така повече от месец.

Необичайно силните дъждове през последните дни в цяла Франция предизвикаха непредвидени забавяния на срещите от Откритото първенство на Франция по тенис и станаха причина за евакуацията на два затвора, както и за неудобство за туристите в Париж.

Аварийно-спасителните служби са извършили над 8000 спасителни операции през последните два дни по целия периметър от белгийската граница до Бургундия на юг, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов. Няма данни за жертви.

Президентът Франсоа Оланд е изказал подкрепата си за пострадалите от наводненията на заседание на кабинета, заяви правителственият говорител Стефан льо Фол. След заседанието Казньов призова пред репортери за бдителност и посочи, че правителството полага усилия да предпази пострадалите от наводненията и обещава да поеме разходите по дейностите за спасяване и почистване.

Дъждовете във френската столица и околностите в момента са спрели, но ситуацията не се променя особено. Властите на департамента Сена и Марна съобщиха, че водата във всички местни притоци на Сена продължава да приижда. Стабилно е нивото само в департамента Лоара югозападно от Париж, където от вторник са наводнени улиците на редица градове и над 100 километра от важната автомагистрала А-10.

Там все още стоят залети с вода неколкостотин автомобила - на места тя достига до покривите на колите. Много пътници бяха евакуирани с военни камиони и специална техника. Очаква се утре отново да завали в цяла Северна Франция и в някои централни райони.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?